Na poliach opäť zarodili jahody, odborníci hľadajú vysvetlenie

NETKY.SK • 17 Október 2013, 15:21 • 2 min
Na poliach opäť zarodili jahody, odborníci hľadajú vysvetlenie

NITRA – Na jahodových plantážach v nitrianskom regióne opäť zarodili jahody. Ľudia z okolia chodia z poľa s plnými vedrami jahôd, pestovatelia tvrdia, že sa s niečím podobným ešte nestretli.

slovakia

left justify in out

 „Nie je to bežné, my sme sa s tým stretli po prvýkrát. Jahody sa objavili v polovici októbra u odrody Clery. Môžeme len hádať, či je to otázka počasia alebo odrody, my sme tieto jahody vysádzali vlani,“ skonštatoval vedúci výroby Bioplantu Ostratice Štefan Babiš. Podľa Mariána Bednára, manažéra výroby spoločnosti Plantex Veselé,  sa súčasný jav dá vysvetliť ideálnymi podmienkami. „Stáva sa to, ak ide o remontantné (rodiace viackrát ročne) kultivary jahôd. My sme však druhý zber jahôd na jeseň nikdy nerobili,“ skonštatoval. Podľa Babiša odroda, ktorá zarodila v polovici októbra, medzi remontantné kultivary nepatrí. 

Odborník na ovocinárstvo zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Ján Matuškovič označil rodivosť neremontantných kultivarov jahôd v polovici októbra za mimoriadny jav, ktorý sa opäť dlhé roky nemusí opakovať. „Vysvetľujem si to tak, že bolo dlhé leto, sumár teplôt prevýšil teplotnú potrebu jahôd. Laicky povedané, rastlina dostala dupľovanú dávku tepla a znova sa akoby vracala do jarných mesiacov,“ skonštatoval. Podľa jeho slov v takomto prípade je otázne, či plody dokážu dozrieť a aká je ich kvalita. Zberači na poli však tvrdia, že jahody majú chuť, vôňu i farbu jahôd, ktoré sa urodili koncom mája a začiatkom júna. „Teraz je otázne, ako sa bude rastlina, ktorá prežije remontantnosť, správať na jar. Či vôbec bude schopná pripraviť sa na zimu. Obávam sa, aby sa na jar nestratila úroda. V každom prípade bude zaujímavé sledovať, ako sa bude rastlina ďalej správať,“ skonštatoval Matuškovič. Podľa jeho názoru budú musieť pestovatelia rastlinám pomôcť. „Porast je potrebné postriekať proti hubovitým ochoreniam a do postreku namiešať aj výživu, aby rastlina nevymrzla,“ radí pestovateľom.

 „Nie je to bežné, my sme sa s tým stretli po prvýkrát. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies