Na pokutách v tomto roku vyzbierali zatiaľ vyše 350-tisíc eur

NETKY.SK • 15 August 2014, 12:49 • 2 min
Na pokutách v tomto roku vyzbierali zatiaľ vyše 350-tisíc eur

BRATISLAVA - Inšpektori Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) vyzbierali v tomto roku na pokutách zatiaľ viac ako 350-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca Ministerstva životného prostredia SR Maroš Stano, kontrolóri v prvom polroku 2014 vykonali 1 671 kontrol. Porušenie právnych predpisov zistili pri každej piatej z nich a uložili 284 pokút.

 

Najvyššiu pokutu, 40 727 eur, uložili inšpektori Kúpeľom v Brusne za odber podzemnej vody bez povolenia. Pozemkové spoločenstvo vlastníkov lesa v Čertižnom v okrese Medzilaborce dostalo pokutu 16 000 eur za to, že dalo bez povolenia vyrúbať 1 212 drevín a 10 740 metrov štvorcových krovín na území Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty s druhým stupňom ochrany, v Chránenom vtáčom území Laborecká vrchovina a na území európskeho významu Dukla s druhým stupňom ochrany. Pokuty v hodnote 15 000 eur udelili inšpektori dvom subjektom.

 

Spoločnosť TEZAS v Prievidzi ju dostala za vypúšťanie priesakových odpadových vôd zo skládky odpadu do povrchových tokov a do prostredia súvisiaceho s podzemnou vodou bez povolenia, čím sa mimoriadne zhoršila kvalita vôd. Prevádzkovateľ Služby Kysucký Lieskovec dostal zase pokutu za nedodržanie podmienok vydaného integrovaného povolenia na skládke odpadu. Pokutu 7 900 eur dostala spoločnosť EUR-BAU zo Štúrova, konkrétne jej prevádzka Tonkovce, pretože si neplnila niektoré povinnosti súvisiace s evidenciou kovového odpadu preberaného od fyzických osôb. V evidencii neviedli rodné čísla osôb, zber odpadu vykonávali bez súhlasu a neohlasovali ustanovené údaje. Obec Veľké Úľany, ako držiteľ odpadu, neodstránila nelegálne umiestnený odpad a opätovne ukladala odpad na nepovolenú nehnuteľnosť, za čo dostala pokutu 7 500 eur. Pokuty sú príjmom Environmentálneho fondu z ktorého sa financujú projekty zamerané na zlepšenie kvality životného prostredia.. 

 

SIŽP má popri hlavnej kontrolnej činnosti aj povoľovacie kompetencie. Jej súhlas je podľa zákona potrebný pri zriaďovaní nových priemyselných podnikov. V prvom polroku 2014 vydali inšpektori 256 právoplatných integrovaných povolení. Povolenia na prevádzku získali napríklad podniky na výrobu a spracovanie kovov, spracovanie nerastov, chemické podniky alebo podniky, ktoré sa venujú nakladaniu s odpadmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies