Na pojednávaní so sýkorkami bude vypovedať ich šéf Kýbel

NETKY.SK • 20 Január 2016, 16:16 • 2 min
Na pojednávaní so sýkorkami bude vypovedať ich šéf Kýbel

BANSKÁ BYSTRICA – Vo štvrtok 21. januára bude pokračovať hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel.

slovakia

left justify in out

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici by mal vypovedať samotný boss, ktorého v októbri zadržali v Nemecku a pred mesiacom deportovali na Slovensko. Proces sa z bezpečnostných dôvodov uskutoční v priestoroch Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici.

 

Hlavné pojednávanie so „sýkorkami“ sa začalo pred rokom 20. januára. Prokurátor žaloval sedem mužov za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vraždy a iné trestné činy. Pojednávanie sa konalo bez prítomnosti Lališa, zvaného Kýbel a Martina Biháriho, ktorí sa skrývali v zahraničí. Obžalovaný Jozef Roháč, zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti. Na pojednávaní doteraz bol prítomný Martin Kováč, zvaný Rybička, ktorý sa priznal ku skutkom podľa obžaloby. Na lavici obžalovaných je aj Ivan Cupper, zvaný Vinco. Obžalovaný je i na doživotie odsúdený Alojz Kromka, zvaný Čistič.

 

Siedmym obžalovaným bol bratislavský podnikateľ Marek Trajter, ktorého deportovali zo Seychel ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Od 2. marca 2015 je na slobode, pretože z väzby ho po rozhodnutí Ústavného súdu SR prepustili pre porušenie jeho práv. Senát Špecializovaného trestného súdu v júli zastavil jeho stíhanie ako objednávateľa vraždy Romana Deáka, pretože skutok kvalifikovaný podľa prokuratúry je premlčaný. Uznesenie súdu potvrdil Najvyšší súd SR.

 

Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Podľa obžaloby majú na svedomí vraždy Romana Deáka, bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka.

 

Od začiatku procesu sa vykonalo množstvo dôkazov a senát počas 30 pojednávacích dní vypočul okrem obžalovaných rad svedkov a znalcov.

 

Proces mal vyvrcholiť 12. októbra záverečnými rečami. Tesne predtým však zadržali na Morave hľadaného Martina Biháriho. Senát Biháriho vypočul 9. decembra a teraz mieni uskutočniť výsluch Kýbla. Záver procesu sa neočakáva.


hb;nr



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies