Na pojednávaní s bývalým šéfom kontrarozviedky Gašparovičom možno zaznejú záverečné reči

NETKY.SK • 14 Október 2021, 09:25 • 2 min
Na pojednávaní s bývalým šéfom kontrarozviedky Gašparovičom možno zaznejú záverečné reči

PEZINOK - Hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petrom Gašparovičom a bratislavským expolicajtom Ladislavom Vičanom dnes pokračuje na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Mali zneužívať svoje právomoci a zobrať mastný úplatok. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od 10 do 15 rokov.

slovakia

left justify in out

img

 

Vypovedať by mali dvaja svedkovia, potom by mohli zaznieť záverečné reči. Prokurátor podal na súd obžalobu za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku.

 

img

 

Prečítajte si: Prejednávanie kauzy Petra Gašparoviča a Ladislava Vičana sa presunulo na október

 

Pripomeňme si, o čo ide

Vyplýva z nej, že obaja mali participovať na zrušení predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorým bol obchodnej spoločnosti Bopal zablokovaný majetok. Mali pomôcť zvrátiť rozhodnutie KÚFS, dohodnúť sa mali na prijatí úplatku vo výške 400 000 eur, ktorý mali rozdeliť aj iným osobám. Napokon malo prísť k vyplateniu zálohy vo výške 200 000 eur. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od 10 do 15 rokov.

 

img

 

Tvrdia, že sú nevinní

Obžalovaní tvrdia, že sú nevinní. Prijatie úplatku odmietajú. V závere júla vypovedal pred súdom podnikateľ Dušan Bočkay. Tvrdil, že bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič mal od neho žiadať za odblokovanie majetku firmy Bopal úplatok vo výške 400 000 eur. Políciou mal byť podľa jeho slov vydieraný. Vypovedala aj Bočkayova expartnerka Martina Krištofová. Vyhlásila, že jej bývalého partnera policajti nevydierali, ale vedome platil za služby v snahe zahladiť trestnú činnosť.

 

Súvisiaci článok: Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič a bývalý policajt Ladislav Vičan sa cítia nevinní

 

Akcia Judáš

Peter Gašparovič a Ladislav Vičan boli zadržaní na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila 8 osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či exnámestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

 

Prečítajte si: ROZHOVOR: Vladimír Pčolinský odkrýva doteraz neznáme dôkazy, ktoré mu otvorili cestu do normálneho života

 

img

 

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra 2020 zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.

 

Súvisiaci článok: Špeciálna komisia prišla v prípade Lučanského samovraždy k záveru skúmania. Vylúčila zavinenie cudzou osobou!

 

Bývalý námestník SIS Beňa uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies