Na pohreb zastreleného newyorského policajta prišli tisíce ľudí

NETKY.SK • 28 December 2014, 10:48 • 2 min
Na pohreb zastreleného newyorského policajta prišli tisíce ľudí

NEW YORK - Tisíce ľudí sa včera zišli v newyorskej mestskej štvrti Queens na pohrebe policajta Rafaela Ramosa, ktorého pred týždňom spolu s jeho partnerom zastrelil v zaparkovanom policajnom vozidle černošský útočník.

slovakia

left justify in out

Stovky policajtov v tmavomodrých uniformách sledovali v uliciach pri kostole Christ Tabernacle na veľkoplošných obrazovkách poslednú rozlúčku s 4O-ročným Ramosom. Otec dvoch detí si popri zamestnaní zvyšoval kvalifikáciu, aby sa mohol stať policajným kaplánom.
      

Na obrade prehovorili starosta New Yorku Bill de Blasio a viceprezident USA Joe Biden. Agentúra AP uviedla, že policajti sa obrátili starostovi mesta chrbtom, keď hovoril, pretože podľa nich prispel k ovzdušiu nedôvery voči polícii v čase protestov po zabití dvoch neozbrojených černochov, Michaela Browna vo Fergusone, v Missouri, a Erica Garnera v New Yorku, bielymi policajtmi.
      

"Keď si guľka vraha vzala za cieľ dvoch policajtov, jej cieľom bolo toto mesto a dotkla sa ducha celého národa," povedal dnes viceprezident USA Biden.
      

Útok na policajnú hliadku za bieleho dňa šokoval mesto a zastavil rozsiahle protesty kritizujúce políciu po zabití neozbrojených černochov.
      

Dňa 20. decembra Ramosa a jeho kolegu, 32-ročného Wenjiana Liu, zabil 28-ročný Afroameričan Ismaaiyl Brinsley, ktorý sa na sociálnych médiách vyhrážal zabitím policajtov v odvetu za smrť dvoch černochov zabitých policajtmi. Brinsley postrelil a vážne zranil svoju bývalú priateľku v Baltimore, kým o pár hodín nato zamieril do New Yorku. Po zabití oboch policajtov spáchal na stanici metra samovraždu.
      

Jeho rodinní príslušníci uviedli, že mal nediagnostikovanú duševnú chorobu. Podľa vedúceho newyorských detektívov jeho vyjadrenia na internetu naznačujú, že bol "plný zúfalstva".

      

Pohreb druhého zabitého policajta Lia sa uskutoční, až keď naň bude môcť z Číny pricestovať jeho rodiny, citovala médiá tlačová agentúra DPA.
      

Obaja policajti, Ramos i Liu, sú prvými policajtmi, ktorí zomreli pri výkone služby v New Yorku od roku 2011. Obaja boli posmrtne povýšení, uviedla polícia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies