Na pohreb Wladyslawa Bartoszewského prišiel aj nemecký prezident

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 18:00 • 2 min
Na pohreb Wladyslawa Bartoszewského prišiel aj nemecký prezident

VARŠAVA - Na štátnom pohrebe bývalého poľského ministra zahraničných vecí Wladyslawa Bartoszewského sa zúčastnili dnes aj stály predseda Európskej Rady Donald Tusk a nemecký prezident Joachim Gauck.

slovakia

left justify in out

Bartoszewski bol historik, spisovateľ a politik. Prežil väznenie v koncentračnom tábore Auschwitz a pomáhal zachraňovať Židov pred holokaustom. Zomrel 24. apríla vo veku 93 rokov. Bol zastupujúcim ministrom Poľska pre dialóg s Nemeckom a Izraelom.
     

Počas druhej svetovej vojny bol členom odboja. Pomáhal zachraňovať Židov a Izrael mu udelil ocenenie Spravodlivý medzi národmi. Počas komunizmu bol prenasledovaný za svoje demokratické postoje. Dvakrát bol ministrom zahraničných vecí Poľska.
     

Počas zádušnej omše v gotickej katedrále svätého Jána vo Varšave hralo Mozartovo Requiem. Pri drevenej rakve zakrytej poľskou vlajkou stáli vojaci na čestnej stráži. Prítomná bola Bartoszewského vdova, jeho syn z predošlého manželstva a rodinní príslušníci.
     

"Bol to na 100 percent slušný človek a zároveň počúval zdravý rozum," povedal Tusk, bývalý poľský premiér, v ktorého vláde v rokoch 2007-2014 Bartoszewski viedol zahraničný dialóg.
     

"Zvykol tvrdiť, že jeho životopis väzňa z Auschwitzu a Spravodlivý medzi národmi mu dávalo právo hovoriť (poľským) partnerom všetko, čo považoval za dôležité. A hovoril to," dodal Tusk, podľa ktorého bol Bartoszewski aj veselým človekom.
     

Bartoszewského neskôr pochovali so štátnymi poctami na varšavskom vojenskom cintoríne Powazki.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies