Na pohreb speváčky Věry Špinarovej v Ostrave prišli tisíce jej fanúšikov

NETKY.SK • 1 Apríl 2017, 14:41 • 2 min
Na pohreb speváčky Věry Špinarovej v Ostrave prišli tisíce jej fanúšikov

OSTRAVA - Davy fanúšikov zosnulej českej speváčky Věry Špinarovej, ktorá zomrela náhle v nedeľu vo veku 65 rokov, sa s ňou dnes prišli rozlúčiť do krematória v Ostrave.

slovakia

left justify in out

Stovky metrov dlhý rad čakajúcich sa tiahol od smútočnej siene krematória v mestskej časti Sliezska Ostrava až k bráne cintorína.

 

Verejné rozlúčenie bolo naplánované od 9. do 12. hodiny, pre veľký záujem ale museli organizátori nechať otvorené dlhšie. Ľudia opúšťali so slzami v očiach smútočnú sieň s jej truhlou, kde venovali speváčke tichú spomienku za zvukov jej piesní.

 

Pokloniť sa jej prišiel aj ostravský patriot, pesničkár Jaromír Nohavica či predstavitelia mesta Ostravy. Na svojich strojoch dorazila pred 11. hodinou aj vyše stovka motorkárov z Ostravska v kožených bundách. Ako vysvetlil denníku Právo motorkár Bohumír Hořčičák, mali ju veľmi radi "a tiež kvôli našej obľúbenej pesničke od Vierky Špinarovej - Jawa 250". Podľa neho Špinarová nemala v Česku medzi speváčkami konkurenciu.

 

"Je jej veľká škoda. Je jediná zo speváčok, ktorá neutiekla do Prahy a vydržala tu s nami," citoval server Novinky.cz ďalšieho z fanúšikov Jiřího Buriana.

 

"Síce nebola z Ostravy, ale urobila pre naše mesto oveľa viac ako tí, čo z Ostravy pochádzajú. Mali sme ju veľmi radi. Málokto dokázal tak veľmi zviditeľniť Ostravu ako práve ona," zdôraznili manželia Skipalovci.

 

V popoludňajších hodinách bude rozlúčenie iba v kruhu rodiny a priateľov, oznámila v smútočnom oznámení rodina zosnulej.

 

Speváčka pochádzala z Pohořelíc u Brna, ale celý svoj život spojila s ostravskou hudobnou scénou. Skolabovala v stredu minulý týždeň na zástavu srdca počas koncertu v Čáslavi a napriek okamžitej pomoci zomrela v nedeľu večer v nemocnici.

 

Najväčším hitom Věry Špinarovej bola lyrická balada talianskeho skladateľa Ennia Morriconeho z filmu Vtedy na západe, ktorú spievala s českým textom či jej duet s Petrou Janů To máme mládež.

 

Na hudobnej scéne pôsobila od roku 1967 v kapelách Flamingo či Majestic, neskôr prešla na sólovú dráhu. V roku 1976 skončila druhá na Bratislavskej lýre s piesňou Lúčenie, ktorú spievala slovensky.

Do poslednej chvíle pravidelne koncertovala. Na koncertoch ju sprevádzala kapela Adama Pavlíka, jej syna z prvého manželstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona