Na pohreb exprezidenta Göncza pôjdu Orbán i Áder ako súkromné osoby

NETKY.SK • 2 November 2015, 13:58 • 2 min
Na pohreb exprezidenta Göncza pôjdu Orbán i Áder ako súkromné osoby

BUDAPEŠŤ - Bývalý maďarský prezident Árpád Göncz vo svojom závete odmietol štátny pohreb na Národnom cintoríne.

slovakia

left justify in out

Vyjadril vôľu, aby ho pochovali na cintoríne v Starom Budíne (Óbuda) a aby na rozlúčke neprehovorili terajší predstavitelia vlády a parlamentu.

 

Podľa dnešnej informácie spravodajského servera Hvg.hu sa na pohrebe exprezidenta, ktorý bude v piatok 6. novembra, zúčastnia ako súkromné osoby prezident János Áder i premiér Viktor Orbán.

 

Na smútočnom obrade sa so zosnulým exprezidentom, ktorý zomrel 6. októbra, podľa jeho poslednej vôle rozlúči jeho bývalý spoluväzeň Imre Mécs a pannonhalmský arciopát Asztrik Várszegi.

 

Server pripomína, že nebude ani vojenská pocta, ani salva, a nebude ani vyhlásený smútok v štátnych inštitúciách. Pohreb bude vysielať naživo verejnoprávna televízna stanica Duna TV.

 

Úrad parlamentu neskôr oznámi, ktorí zahraniční štátni predstavitelia sa zúčastnia poslednej rozlúčky s exprezidentom, uviedol server. Gönczova dcéra Kinga, ktorá bola ministerkou zahraničných vecí, však už povedala, že osobne príde napríklad terajší rakúsky prezident Heinz Fischer.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona