Na pohovor s Poradným výborom prišlo päť zo šiestich kandidátov na sudcu ÚS SR

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 15:40 • 2 min
Na pohovor s Poradným výborom prišlo päť zo šiestich kandidátov na sudcu ÚS SR

BRATISLAVA - Na pohovor s členmi Poradného výboru prezidenta SR Andreja Kisku neprišli všetci šiesti kandidáti, ktorých parlament schválil na post sudcov Ústavného súdu. Oznámil to dnes poradca prezidenta Rado Baťo.

slovakia

left justify in out

Baťo informoval, že zo šiestich kandidátov navrhnutých Národnou radou SR prišlo päť. Podľa informácií TASR pozvanie prezidenta nevyužil predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai. Toho na post ústavného sudcu navrhla dekanka Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach Gabriela Dobrovičová.
     

Cieľom pohovorov je preskúmanie ich vhodnosti na prestížny súdny post. Rado Baťo potvrdil, že pohovorov sa prezident osobne zúčastnil. K obsahu stretnutí sa hlava štátu nevyjadrila.
     

Za prítomnosti Andreja Kisku pred Poradný výbor predstúpil predseda senátu Krajského súdu v Košiciach Juraj Sopoliga, sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová, sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát, notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš a predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová.
     

Prezident je presvedčený, že Ústavný súd si vyžaduje, aby sa jeho sudcami stali len skutočné a všeobecne uznávané osobnosti v oblasti práva, tlmočil dnes Baťo. Posúdiť predpoklady kandidátov má byť úlohou nezávislých odborníkov, zopakoval dôvod, pre ktorý Kiska minulý týždeň rozhodol o ustanovení Poradného výboru.
     

Experti majú za úlohu spracovať stanovisko do konca júna. Najvyšší predstaviteľ SR svoje rozhodnutie oznámi na budúci týždeň. Súčasným sudcom Jánovi Lubymu, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Auxtovi vyprší funkčné obdobie 4. júla.
     

Rozhodnutie Poradného výboru nie je pre prezidenta záväzné, konečné slovo pri výbere bude mať on sám. Za predsedu prezident ustanovil bývalého sudcu Ústavného súdu SR Jána Kľučku, ďalšími členmi výboru sú sudkyňa Najvyššieho súdu Zuzana Ďurišová, bývalý sudca ÚS SR Juraj Babjak, vedecký pracovník Ústavu štátu a práva SAV a bývalý člen Súdnej rady Jozef Vozár a napokon advokát a skúsený poradca ÚS SR Alexander Fuchs.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies