Na Pohode sa predstavia aj výtvarní umelci

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 14:46 • 2 min
Na Pohode sa predstavia aj výtvarní umelci

BRATISLAVA – Jubilejný 20. ročník multižánrového festivalu Pohoda v dňoch 7. až 9. júla na letisku v Trenčíne ponúkne aj realizácie takmer stovky výtvarných umelcov. Rastúci počet inštalácií, interaktívnych diel i performance spôsobil, že sa areál Pohody premenil na obrovské pódium vizuálneho umenia: Visual Stage. V rámci tejto platformy uvidia návštevníci diela Ilony Németh, Gabriela Hošovského, tri inštalácie víťazov Public Art Contest či inštaláciu z festivalu Biela Noc.

slovakia

left justify in out

Jedna z najvýraznejších postáv výtvarného umenia na Slovensku Ilona Németh postaví na Pohode monumentálnu site-specific inštaláciu Pozdrav pre Bruce Naumana. Dielo bolo už pred Pohodou inštalované v dvoch verziách v Košiciach a v Brne. Ilona Németh sa pri jeho tvorbe inšpirovala abstraktným náčrtom Naumana. Náčrt transformovala do diela, v ktorom na druhej strane hľadiska absentuje pódium, divák sa pozerá na protiľahlé hľadisko. "Či už v diele uvidíte aktuálnu epidémiu narcizmu, diváka ako stredobod predstavenia, alebo niečo úplne iné, necháme už na každom zvlášť."

 

Druhým dielom Ilony Németh bude inštalácia s názvom Pozdrav pre Kokoliu. Tá predstavuje sedem zoradených kajakov. V každom plavidle je skupina kajakárov, ktorí sú otočení chrbtom k sebe, pričom veslujú vo vedre vody. Pozdrav pre Kokoliu reaguje na vyprázdnenosť vzťahov. Máme loď, máme vodu a máme veslárov, no všetky premenné sú znefunkčnené nesprávnym nastavením.

 

Z najväčšieho festivalu súčasného umenia na Slovensku Biela Noc príde na festival Róbert Farkaš so svojou svetelnou inštaláciou Za Mier. Chôdza sa postupne mení na beh a beh je rýchly ako svetlo. Svetelní bežci bežia naprieč Slovenskom s jasným posolstvom: Za mier, za slobodu, za umenie. Ďalšími exponátmi budú tri víťazné diela Public Art Festival Contest či Pavilón nálezov Gabriela Hošovského. Pavilón o medziľudských vzťahoch bude fungovať na princípoch dobrovoľnej účasti, náhodného výberu, ľubovoľnej opakovateľnosti a otvorenosti.

 

Kancelária súčasného umenia je projekt ateliéru IN pri VŠVU. Počas dvoch dní sa tu v pravidelných intervaloch vystrieda deväť umelcov, medzi nimi András Cséfalvay, Jaro Kyša, Katarína Karafová, Martin Toldy, Erik Janeček, Erik Pánči, Dávid Koronczi či Juraj Gábor. Tí sa budú o súčasnom vizuálnom umení zhovárať s návštevníkmi „Kancelárie“.

 

V rámci vizuálneho umenia odprezentujú vďaka 4D Gallery na Pohode aj dve mimoriadne výrazné umelecké inštalácie aj Laco Sabo a Milan Adamčiak. Sabo si zvolil symboliku Golgoty, ktorej odkaz sa niekedy stráca pod nánosmi hodnotového chaosu v spoločnosti. Adamčiakove dielo spája antickú kultúru a ľudovú tvorbu, pričom hravou formou reaguje na médiami vytváraný nezmyselný pocit ohrozenia. A poprední slovenskí výtvarníci opäť namaľujú svoje diela na vodomerné šachty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies