Na podporu štátu má dôchodca nárok, ak má mesačne menej ako 189 eur

NETKY.SK • 12 August 2010, 12:39 • 2 min
Na podporu štátu má dôchodca nárok, ak má mesačne menej ako 189 eur

Na podporu štátu má dôchodca nárok, ak má mesačne menej ako 189 eur

slovakia

left justify in out

Starší občania s nízkym dôchodkom môžu získať od štátu štyri rôzne príspevky v rámci systému hmotnej núdze. Ich dôchodok však musí byť nižší ako 189,38 eura a musia o dávku požiadať úrad práce.
V prvom rade majú nárok na základnú dávku v hmotnej núdzi, tá má slúžiť na zabezpečenie základných životných potrieb. Dôchodca, ktorý žije sám, tak dostane od štátu 60,50 eura mesačne. Ak však žije v domácnosti s ďalšími osobami, musí aj ich úrad práce posúdiť a zistiť, či majú pri spoločnom hodnotení nárok na dávku.
Ďalšou možnou podporou je ochranný príspevok, ktorý dosahuje 63,07 eura. Ten sa poskytuje ľuďom, ktorý majú nárok na dávku v hmotnej núdzi a zároveň si nemôžu zlepšiť svoju situáciu prácou. Dôchodcovia majú nárok aj na príspevok na zdravotnú starostlivosť, a to 2 eurá mesačne. Ďalej môžu ešte získať príspevok na bývanie v sume 55,80 eura mesačne.
Dôchodkový systém by sa však mal na Slovensku zmeniť a starí ľudia by si už nemuseli žiadať o dodatočné dávky a príspevky. Od svojho nástupu na kreslo šéfa rezortu práce to avizuje Jozef Mihál (SaS). Kedy by sa tak malo stať, však povedať nevie. "Je ťažko teraz zvážiť, kedy bude tento inštitút zavedený. Zmyslom tohto návrhu je odstrániť súčasný stav, keď desiatky tisíc dôchodcov majú taký nízky dôchodok, že sú v sociálnej sieti," vysvetlil minister pre TASR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies