Na podporu migračnej politiky pôjde z Bruselu 13 miliónov

NETKY.SK • 6 August 2015, 10:05 • 2 min
Na podporu migračnej politiky pôjde z Bruselu 13 miliónov

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) schválila Národný program Fondu pre azyl, migráciu a integráciu, z Bruselu tak pôjde na podporu migračnej politiky 13 076 477 eur.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, schválenie prišlo práve v čase, keď je migrácia v spoločnom európskom priestore horúcou témou i na Slovensku. Peniaze na realizáciu opatrení na podporu riadenia migračných tokov, azyl, integráciu a návrat štátnych príslušníkov tretích krajín môžeme čerpať do roku 2020. "O finančnú podporu sa prostredníctvom svojich projektov môžu uchádzať štátne aj neštátne inštitúcie vrátane samospráv, mimovládnych a medzinárodných organizácií pôsobiacich na Slovensku," vysvetlila.

 

Rezort vnútra už vyhlásil prvé otvorené výzvy v rámci Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Celková čiastka určená na projekty v rámci troch vyhlásených výziev je 1 553 995 eur. Žiadosti o grant môžu orgány štátnej správy, samosprávy, tretieho sektora, takisto medzinárodné organizácie pôsobiace na Slovensku či vzdelávacie a vedecko-výskumné inštitúcie posielať do 24. augusta. Podrobné informácie o výzvach nájdu záujemcovia TU.

 

Národný program riadi ministerstvo vnútra, ktoré je v úlohe tzv. zodpovedného orgánu. Program je financovaný z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu vo výške viac ako 13 miliónov eur, zvyšok bude financovaný z nášho štátneho rozpočtu. "Pomoc z Bruselu prichádza práve v čase, keď je diskusia o vzájomnej solidarite členských krajín v oblasti migrácie veľmi živá. Prihlásili sme sa k záväzku robiť zodpovednú azylovú politiku a poskytovať pomoc najohrozenejším skupinám, k čomu nám pomôže aj tento balík peňazí," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

 

Ako na neho nadviazala generálna riaditeľka sekcie európskych programov rezortu vnútra Rut Erdélyiová, ambíciou národného programu v oblasti azylu je zaručiť dostatočnú kvalitu života a podporu jednotlivca počas azylového procesu v súlade s medzinárodnými štandardami. Program pomôže znížiť riziká vzniku ekonomicky, sociálne a kultúrne rozdelenej spoločnosti, no tiež má eliminovať vytváranie uzavretých komunít štátnych príslušníkov tretích krajín. "Cieľom programu je naplniť národnú prioritu, ktorou je zaistenie bezpečného a dôstojného návratu navrátilcov bez ohľadu na to, či sa pre návrat do krajiny pôvodu rozhodnú dobrovoľne alebo ich nútene vyhostia," priblížilo ministerstvo vnútra.

 

Národný program nadväzuje na opatrenia podporené v programovom období 2007-2013 prostredníctvom Európskeho fondu pre utečencov, Európskeho fondu pre návrat a Európskeho fondu pre integráciu štátnych príslušníkov tretích krajín. "Medzi vlajkové aktivity nového programového obdobia patrí napríklad podpora rozvoja Evakuačného tranzitného centra v Humennom, podpora služieb poskytovaných v azylovom procese a v procese núteného návratu s ohľadom na špecifické potreby zraniteľných skupín, podpora integračných opatrení, posilnenie odborných kapacít, zlepšenie systému zberu dát a tvorby štatistík, posilnenie dobrovoľného návratu a tiež zvyšovanie kvality núteného návratu," vysvetlila na záver riaditeľka odboru zahraničnej pomoci sekcie európskych programov ministerstva vnútra Adela Danišková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona