Na podporu Malinovej Žákovej zorganizujú demonštráciu

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 15:41 • 2 min
Na podporu Malinovej Žákovej zorganizujú demonštráciu

BRATISLAVA - Organizácia Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku zorganizuje demonštráciu na podporu Hedvigy Malinovej Žákovej. Informoval o tom dnes na tlačovej besede v Bratislave hovorca organizácie Géza Tokár.

slovakia

left justify in out

Demonštrácia sa uskutoční 30. apríla v Bratislave. Začne sa o 18:00 pred Ministerstvom spravodlivosti SR a neskôr sa presunie pred starú budovu Národného divadla, kde v tom čase budú oslavy 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie.

 

"Žiadame aby jej (Malinovej Žákovej - pozn. SITA) štátne orgány zabezpečili skutočnú spravodlivosť,"  vyhlásil Tokár. "Tento prípad sedem rokov traumatizuje spoločnosť a autority neprejavili skutočný záujem o vyšetrenie udalosti," dodal. Podľa Tokára je Malinová Žáková obeťou bezdôvodnej a zlomyseľnej šikany úradov. Celá kauza tiež podľa neho vyvoláva pochybnosti o tom, či žijeme v právnom štáte. Hlavným mottom demonštrácie je slogan "Dnes Hedviga, zajtra ty? Spravodlivosť pre všetkých!" Podľa organizátorov má akcia poukázať aj na iné prípady porušovania práv občanov, ako napríklad zásah polície proti Rómom v Moldave nad Bodvou alebo stíhanie novinárky Jany Teleki. 

 

Organizátor protestu, Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku, je neformálna záujmová organizácia, ktorá združuje maďarské občianske združenia a spoločenské organizácie, ako napríklad Csemadok alebo Zväz maďarských rodičov na Slovensku. Protest podporia aj členovia Mostu-Híd a Strany maďarskej komunity. Organizátori majú záujem osloviť aj zástupcov slovenského občianskeho sektora. Podľa Tokára Malinová Žáková o proteste vie, pretože s ňou komunikujú. Či sa však na ňom zúčastní, povedať nevedel. 

 

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa začala v auguste 2006, keď ju podľa jej slov v Nitre fyzicky napadli dvaja neznámi muži. 11 septembra 2006 ale polícia zastavila vyšetrovanie s tým, že skutok sa nestal. Deň nato ju predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák na tlačovej konferencii obvinili, že si celú vec vymyslela. Vyšetrovateľ následne začal trestné stíhanie vo veci prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Malinová Žáková sa v novembri 2007 obrátila na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Neskôr sa však dohodla s vládou Ivety Radičovej a štát sa jej ospravedlnil. 2. apríla 2014 ju však prokurátor Generálnej prokuratúry obžaloval z krivej výpovede a krivého svedectva. Žalobou sa zaoberá okresný súd v Nitre. Malinová Žáková sa medzitým presťahovala do Maďarska a prijala maďarské občianstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies