Na podnikateľa, ktorý mal vydierať v mene Mečiara vydali zatykač

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 09:57 • 2 min
Na podnikateľa, ktorý mal vydierať v mene Mečiara vydali zatykač

BRATISLAVA - Sudca Okresného súdu Bratislava I vydal príkaz na zatknutie podnikateľa a bývalého štátneho úradníka ministerstva privatizácie Ivana B., ktorý údajne od roku 1998 vymáhal peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, a ktorého už v novembri 2009 Okresný súd Bratislava I odsúdil na desaťročný trest odňatia slobody.

slovakia

left justify in out

Obžalovaný sa nedostavoval na pojednávania. "Okresný súd Bratislava I už 6. februára vydal v tejto trestnej veci príkaz na zatknutie obžalovaného I. B. Až po zrealizovaní príkazu na zatknutie bude možné určiť ďalší postup vo veci, respektíve vytýčiť termín hlavného pojednávania," povedal pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Vo veci sa nekonalo necelé štyri roky, jedným z dôvodov bolo aj úmrtie prísediaceho senátu.
      

"Po šiestich alebo siedmich rokoch nie som si istý, či na Slovensku je nejaký iný prípad zdokumentovaný lepšie ako tento. Je mi smiešne, že sa pán Ivan B. pohybuje na slobode a nie je vo vyšetrovacej väzbe. Mám pocit, že niektoré vyjadrenia pána Ivana B. z minulosti, v ktorých tvrdil, že jeho ochrancovia nedovolia, aby sa mu čokoľvek stalo, mi začínajú pripadať pravdivé," povedal na začiatku februára tohto roku poškodený podnikateľ Marián Kočner.
      

V júni 2010 Krajský súd v Bratislave napadnutý rozsudok v prípade Ivana B. zrušil v celom rozsahu a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Odvolací súd preskúmal správnosť a odôvodnenosť napadnutého rozsudku, ako aj správnosť postupu konania. Odvolací súd dospel k záveru, že podané odvolanie je dôvodné, nakoľko v postupe konania prvostupňového súdu zistil viacero procesných pochybení.
      

Na desaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody odsúdil už 18. novembra 2009 trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava I Ivana B., ktorý údajne od roku 1998 vymáhal peniaze v mene lídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara a vydával sa za jeho priateľa a vysokého predstaviteľa Slovenskej informačnej služby (SIS).
      

V kauze vypovedal okrem iných ako svedok exriaditeľ SIS Jozef Magala, ktorý poprel, že by Ivan B. bol príslušníkom SIS. Ako uviedol ďalší svedok, podnikateľ Fedor Flašík, on osobne vie o tejto kauze od vydieraného podnikateľa Kočnera, ktorý ho s Ivanom B. zoznámil. Flašík potom po týždňoch náhodne stretol Kočnera a ten ho informoval už aj o tom, že Ivan B. mal vydierať a mal ho údajne posielať Mečiar.
      

Súd v tejto veci vypočul už v roku 2008 okrem poškodených Kočnera a Igora Klátika aj Vladimíra Mečiara, ktorý tvrdenia obžalovaného označil za nezmysly. Kočner zase vo svojej výpovedi priblížil, že Ivana B. poznal ešte z čias kauzy sporov o vlastnícke práva v televízii Markíza a následne sa na neho táto osoba nakontaktovala počas viacerých stretnutí v bratislavských reštauráciách, kde sa predstavoval ako riaditeľ 4. odboru SIS. Do tejto funkcie ho údajne nominovalo HZDS. Poškodený podnikateľ opísal stretnutia, na ktorých Ivan B. tvrdil, že Mečiar má záujem o to, aby Kočner vyhral voľby na post primátora. Za úplatok najskôr 16.597 eur, potom 33.194 eur, neskoršie 165.970 eur mu mali pomôcť tak, že by zverejnili kompromitujúce materiály na vtedajšiu protikandidátku Kočnera - Moniku Flašíkovú Beňovú.
      

Podľa obžaloby sa Ivan B. predstavil Kočnerovi ako príslušník SIS a ponúkal mu pomoc a ochranu v komunálnych voľbách, ak mu zaplatí. Na ďalších stretnutiach mal žiadať od Kočnera ďalších 33.194 eur, avšak potom už peniaze vymáhal aj v mene Mečiara. Po zaplatení by Kočner "už nikdy nemal mať problémy". Podnikateľ mu peniaze odmietal odovzdať a dožadoval sa stretnutia s Mečiarom.
      

V októbri 2006 zvýšil obžalovaný požadovanú sumu na 165.970 eur a Kočnerovi sa vyhrážal zverejnením kompromitujúcich informácií v období jeho kandidatúry na post primátora hlavného mesta.
      

Ďalšou osobou, ktorú mal Ivan B. vydierať, bol Igor Klátik. V rokoch 2005 a 2006 mu mal poslať niekoľko desiatok výhražných sms správ a žiadal od neho milión dolárov, neskôr sumu znížil na 500.000 dolárov. Aj tieto peniaze od poškodeného vymáhal v mene šéfa ĽS-HZDS, údajne preto, že Klátik "nezaplatil za privatizáciu".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona