Na podanie kontrolného výkazu k DPH zostáva podnikateľom týždeň

NETKY.SK • 18 Február 2014, 12:58 • 2 min
Na podanie kontrolného výkazu k DPH zostáva podnikateľom týždeň

BRATISLAVA - Mesační platitelia podávajú kontrolný výkaz vo februári po prvýkrát, a to spoločne s daňovým priznaním k DPH. Posledným dátumom je 25. február.

slovakia

left justify in out

Na podanie kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty (DPH) zostáva podnikateľom už len týždeň. Mesační platitelia ho budú tento mesiac posielať na finančnú správu po prvýkrát. Spoločne s daňovým priznaním k DPH je tak podľa finančnej správy kontrolný výkaz potrebné poslať do 25. februára 2014, a to výhradne elektronicky.

 

Finančná správa na svojom portáli zverejnila aj videonávod, ktorý môže podnikateľom pri vypĺňaní formulára pomôcť. Podnikatelia ho nájdu v časti Rýchle odkazy - Príručky a návody. Vzor tlačiva, poučenie, či metodické usmernenia nájdu daňové subjekty rovnako na webovej stránke finančnej správy. Tlačivo kontrolného výkazu je zároveň dostupné aj v osobnej internetovej zóne každého prihláseného používateľa. Po prihlásení je následne dostupné v katalógu formulárov, kde je možné vyplniť ho, skontrolovať logickými kontrolami a následne odoslať na finančnú správu. Kontrolný výkaz k DPH sa vzťahuje na všetkých platiteľov DPH, a to v termínoch na podanie daňového priznania k DPH. Februárový termín sa teda netýka štvrťročných platiteľov. Tí budú výkaz prvýkrát posielať v apríli 2014. 

 

Podľa finančnej správy prináša kontrolný výkaz možnosť krížovej kontroly DPH na vstupe a na výstupe. Princíp spočíva v analytickom zisťovaní a párovaní podľa dátumu, sumy a čísla faktúry. Výkaz tak poskytne ucelenú informáciu o tom, ako sa podnikateľ dostal k tovaru a ako vyzeral následný pohyb tovaru medzi ďalšími subjektmi. Objasní tiež ako sa daňový subjekt dopracoval k výslednému číslu na daňovom priznaní. Vo výkaze tak majú subjekty povinnosť evidovať všetky údaje z vydaných, prijatých, ale aj opravných faktúr. Súčasťou výkazu sú aj údaje o obratoch evidovaných elektronickými registračnými pokladnicami. Kontrolný výkaz by okrem odhalenia podvodov vo forme nadmerných odpočtov, karuselových obchodov alebo eliminácie fiktívnych operácií, mal odhaliť aj podvodné konanie v oblasti znižovania vlastnej daňovej povinnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona