Na pochybenie policajtov ma môžete upozorniť aj cez Facebook

NETKY.SK • 17 Jún 2011, 11:30 • 2 min
Na pochybenie policajtov ma môžete upozorniť aj cez Facebook

Na pochybenie policajtov ma môžete upozorniť aj cez Facebook

slovakia

left justify in out

p>img

Ak ľudia zistia pochybenie príslušníkov Policajného zboru pri vyšetrovaní ich prípadov, mali by sa obrátiť aj na ministra vnútra Daniela Lipšica alebo zamestnancov rezortu. Vyzval ich dnes na to samotný šéf ministerstva vnútra. "Ľudia sa na mňa môžu obrátiť cez mail, cez blog alebo cez Facebook," priblížil Lipšic.
      Ochotu riešiť takéto problémy demonštroval dnes na prípade, na ktorý poukázal vo svojom blogu občiansky aktivista Alojz Hlina. Ten bol prítomný na dnešnej tlačovej konferencii ministra. Zlodeja, ktorý sa zameriaval na vykrádanie odstavených vozidiel pred jedným z podnikov Hlinu v Stupave, sa vtedy podarilo chytiť priamo pri čine. Predstavil sa ako príslušník polície, čo dokladoval preukazom i vysielačkou. Rovnako sa predstavil pred policajtmi, ktorí prišli na miesto činu. Keďže Hlina dospel k záveru, že zlodej používa na otváranie áut pokročilú počítačovú techniku, požiadal políciu, aby počítač zaistila. "Údajne v zápisnici uviedol, že cudzie autá otváral len preto, že neskôr chcel ísť majiteľom povedať, aby si ich išli zamknúť. Po krátkom predvedení a vypočutí odšoféroval na svojom aute," opísal reakciu polície Hlina. Redaktorka, ktorá sa prípadu venovala a pýtala sa, prečo polícia počítač nezadržala, dostala odpoveď, že neexistoval zákonný dôvod na zaistenie veci, keďže zadržaný predložil doklad o jej nadobudnutí.
      "Išlo o porušenie policajnej povinnosti, ale aj sklamanie dôvery ľudí... Inšpekcia zistila porušenie takmer všetkých predpisov, ktoré polícia mohla porušiť," komentoval dnes kauzu šéf rezortu vnútra. Podľa neho polícia pri prešetrovaní "odfklákla" riešenie podozrení, keď nepreverila minulosť zadržaného ani vykrádania.
      Podľa ministra previneným policajtom hrozia teraz zrážky zo mzdy a presun na službu do vzdialenejších oblastí. Na otázku novinárov, či pôjde o nejakú rómsku osadu na východe Slovenska, minister odpovedal, že to nie je ďaleko od pravdy. "Ak nevedia pracovať v Stupave, budú pracovať inde," zhodnotil tento prípad s tým, že práve takíto policajti robia zlé meno celej polícii.
      Napriek tomu, že policajti už boli potrestaní, páchateľ sa spravodlivosti doteraz vyhýba.
      Lipšic svoju ochotu osobne sa angažovať v podobných prípadoch zdôvodnil tým, že chce zvýšiť dôveru k polícii. "Ak ľudia nebudú polícii dôverovať, tak si budú svoje, možno aj trestnoprávne veci, riešiť svojpomocne," poukázal na riziká zlej práce policajtov.
      Zároveň odmietol tvrdenie, že tento prípad ho zaujal len preto, že išlo o spoločensky známu osobu. Ako dôkaz popísal prípad ženy, ktorá sa na neho obrátila cez sociálnu sieť pre krádež kabelky v obchode. "Išla podať trestné oznámenie, kde jej službukonajúci policajt povedal, že teraz sú nové predpisy a pokiaľ niekomu niečo ukradnú a nedáva si na to dostatočný pozor, tak je pokuta 20 eur," pohoršoval sa Lipšic, ktorý uviedol, že spomínaného príslušníka už disciplinárne potrestali.
      "Ja si nemyslím, že pán minister má vedieť, čo sa deje v Sobranciach alebo v tomto prípade v Stupave, ale mal by, keď sa zistí, čo sa tam dialo, konať," uviedol Hlina.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies