Na pochode za nezávislosť Katalánska sa zúčastnilo takmer 1,4 milióna ľudí

NETKY.SK • 12 September 2015, 08:44 • 2 min
Na pochode za nezávislosť Katalánska sa zúčastnilo takmer 1,4 milióna ľudí

BARCELONA - Počet účastníkov včerajšieho pochodu za odtrhnutie Katalánska od Španielska v uliciach Barcelony výrazne prevýšil očakávania organizátorov, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Barcelonská polícia zverejnila odhad, podľa ktorého sa pri príležitosti dnešného národného sviatku vydalo vyjadriť podporu nezávislosti Katalánska "takmer 1,4 milióna" ľudí. Španielske ministerstvo vnútra podľa AP odhad účasti nezverejnilo. Organizátori podujatia pôvodne predpokladali účasť pol milióna ľudí.


Vlani sa na podobnom pochode zúčastnilo podľa katalánskej polície 1,8 milióna stúpencov nezávislosti tohto regiónu.
Obhajcovia nezávislosti španielskeho severovýchodného regiónu Katalánsko spustili dnes oficiálnu kampaň za získanie väčšiny v predčasných regionálnych parlamentných voľbách vypísaných na 27. septembra.

 

Obhajcovia nezávislosti španielskeho severovýchodného regiónu Katalánsko spustili včera kampaň za získanie väčšiny v regionálnych parlamentných voľbách vypísaných na 27. septembra. Separatistické strany vykresľujú regionálne voľby ako nepriame hlasovanie o nezávislosti a vyhlásili, že ak získajú väčšinu kresiel, umožní im to spustiť do 18 mesiacov proces odtrhnutia. Španielsky stredopravicový premiér Mariano Rajoy s touto argumentáciou nesúhlasí a odtrhnutie Katalánska od Španielska vylučuje.

2 20 clu svi

 

Separatistické strany si podľa agentúry AP potrebujú zabezpečiť 68 kresiel v 135-miestnom regionálnom parlamente k tomu, aby mohli spustiť proces vedúci k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti. Centrálna vláda v Madride však považuje akékoľvek osamostatnenie tohto regiónu za protiprávne a v žiadnom prípade ho nedovolí.

 

Kampaň sa začala dva týždne pred predčasnými regionálnymi voľbami, keď Katalánsko oslavuje svoj národný sviatok. Ulice Barcelony v tento deň každoročne zaplavia davy stúpencov nezávislosti s katalánskymi vlajkami.

 

Agentúra Reuters uvádza, že ulicami katalánskej metropoly Barcelona dnes pochodovali za nezávislosť regiónu státisíce ľudí.

Až 500.000 ľudí sa zaregistrovalo do akcie na vytvorenie "ľudskej mozaiky" symbolizujúcej biely list papiera a novú krajinu, v ktorej vytvorenie dúfajú po voľbách 27. septembra.

 

Podľa predvolebného prieskumu zverejneného vo štvrtok by hlavné hnutie za nezávislosť Junts pel Sí - Spoločne za áno (JxSÍ) vo voľbách získalo 38,1 percenta hlasov, čo predstavuje 60 až 61 kresiel v 135-člennom katalánskom parlamente. Spoločne s ôsmimi kreslami predpovedanými pre ľavicovú separatistickú stranu Kandidatúra ľudovej jednoty (CUP) by separatisti mali v parlamente tesnú väčšinu 68-69 kresiel.

 

Separatistické strany vykresľujú regionálne voľby ako nepriame hlasovanie o nezávislosti a vyhlásili, že ak získajú väčšinu kresiel, umožní im to spustiť do 18 mesiacov proces odtrhnutia. Španielsky stredopravicový premiér Mariano Rajoy s touto argumentáciou nesúhlasí a odtrhnutie Katalánska od Španielska vylučuje.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona