Na pochode v Paríži boli aj politici z krajín potlačujúcich slobodu slova

NETKY.SK • 12 Január 2015, 06:39 • 2 min
Na pochode v Paríži boli aj politici z krajín potlačujúcich slobodu slova

BRUSEL/PARÍŽ - Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) dnes v tlačovej správe upozornila, že niektorí štátnici, ktorí sa zúčastnili v Paríži na pochode proti terorizmu a za slobodu slova, sú z krajín, ktoré pravidelne porušujú právo na slobodu prejavu.

slovakia

left justify in out

"V mene koho prišli pochodovať do Paríža na pamiatku časopisu, ktorý vždy bránil najradikálnejšie poňatie slobody slova?" pýta sa RSF v úvodníku na svojej webovej stránke. Správa odkazuje na satirický francúzsky časopis Charlie Hebdo, ktorý sa v stredu 12. januára stal cieľom krvavých útokov dvoch atentátnikov.
     

Reportéri bez hraníc, organizácia, ktorá vznikla v roku 1985 v Montpellier, v tejto súvislosti konkrétne vymenovala zástupcov krajín, kde sú novinári a blogeri systematicky ponižovaní. Ide o krajiny, ktoré sú podľa Indexu slobody tlače, monitorujúceho 180 štátov sveta, na vysokých priečkach porušovania slobody tlače. RSF kritizoval účasť na parížskom pochode najmä politikov z Egypta (159 priečka), Turecka (154), Ruska (148), Alžírska (121) a tiež Spojených arabských emirátov (118). 

      

Novinárska organizácia konkrétne upozornila na prítomnosť v Paríži tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua, šéfa ruskej diplomacia Sergeja Lavrova, egyptského ministra zahraničných vecí Sameha Šukrího či ich rezortného kolegu z Alžírska Ramtana Lamamru.
      

"Musíme ukázať solidaritu s Charlie Hebdo bez toho, aby sme zabudli na ostatných Charlieov na celom svete," uviedol generálny tajomník RSF Christophe Delo. A dodal, že je "neprípustné, aby zástupcovia krajín, ktoré umlčiavajú tlač vo svojich krajinách" využili príležitosť ako bol pochod v Paríži na zlepšenie svojho imidžu na medzinárodnej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona