Na plynovode z Iránu do Turecka nastal výbuch; podľa Ankary to bola sabotáž PKK

NETKY.SK • 28 Október 2016, 10:29 • 2 min
Na plynovode z Iránu do Turecka nastal výbuch; podľa Ankary to bola sabotáž PKK

ANKARA - V provincii Agri na východe Turecka došlo v noci nadnes k výbuchu na trase plynovodu z Iránu, informovala agentúra Anadolu.

slovakia

left justify in out

Výbuch v blízkosti mesta Dogubayazit pri hraniciach s Iránom si nevyžiadal zranených. V dôsledku neho vypukol požiar, ktorý sa však podarilo rýchlo uhasiť. Až do opravenia poškodenej časti plynovodu boli dodávky plynu z Iránu dočasne pozastavené.

 

Turecké úrady v reakcii na incident pripustili, že môže ísť o sabotáž militantov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). Tlačové agentúry pripomenuli, že podobné sabotáže sú bežným javom na plynovodoch vedúcich do Turecka z Iránu a Iraku, kde má PKK svoje základne.

 

PKK spustila separatistické povstanie v roku 1984; konflikt si vyžiadal už viac než 40.000 obetí na životoch. Skupinu majú na svojich zoznamoch teroristických organizácií okrem Turecka aj EÚ a USA.

 

Dva roky trvajúce prímerie medzi PKK a vládou v Ankare prestalo platiť v júli roku 2015 po samovražednom atentáte v tureckom meste Suruč. Násilnosti si odvtedy vyžiadali už stovky obetí na životoch z radov vládnych policajtov a vojakov, ako aj ozbrojencov PKK, ale i civilistov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies