Na pláži uhynulo 140 veľrýb

NETKY.SK • 14 Február 2015, 15:16 • 2 min
Na pláži uhynulo 140 veľrýb

WELLINGTON - Z takmer 200 veľrýb z rodu guľohlavcov, ktoré v piatok uviazli na pláži novozélandského Južného ostrova, približne 140 uhynulo. Záchranári dúfajú, že zvyšných 60, ktoré sa im dnes v noci miestneho času podarilo dostať späť do mora, prežije, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na lokalite Farewell Spit, kde došlo k uviaznutiu veľrýb, sa podobné incidenty stávajú často. Piatková udalosť je však podľa vedcov jednou z najvážnejších za uplynulé roky. Na záchrannej akcii sa zúčastnilo 80 dobrovoľníkov. Miestni ochranári považujú uhynutie veľrýb za veľkú stratu pre región.
      

Guľohlavce dosahujú dĺžku približne šesť metrov. Odborníci označili lokalitu Farewell Spit za pascu pre veľryby kvôli plytkým vodám, ktoré ich pravdepodobne mätú a zhoršujú ich navigačné schopnosti. Zároveň varovali, že uviaznutie týchto morských cicavcov sa môže zanedlho zopakovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies