Na pláži na Novom Zélande uviazlo ďalších 240 delfínov

NETKY.SK • 11 Február 2017, 15:58 • 2 min
Na pláži na Novom Zélande uviazlo ďalších 240 delfínov

BRATISLAVA - Na jednej z pláží na severozápadnom cípe novozélandského Južného ostrova uviazlo dnes ďalších 240 delfínov dlhoplutvých (Globicephala melas). Na tom istom mieste pritom vo štvrtok uviazlo vyše 400 jedincov rovnakého druhu, z ktorých iba približne sto sa záchranárom a dobrovoľníkom podarilo zachrániť a vrátiť naspäť do mora. Zvyšné delfíny uhynuli.

slovakia

left justify in out

Delfíny, ktoré uviazli dnes, pritom nie sú tie isté, ktoré ľudia vrátili naspäť do mora. Tie totiž označili. Všetky delfíny sa snažili oboplávať výbežok pevniny s názvom Farewell Spit, avšak uviazli v plytkej vode.

 

Odborníci zatiaľ nepoznajú presnú príčinu, prečo delfíny vyšli až na pláž. Jednou z teórii je, že ich tam vyhnali žraloky, keďže na jednom z uhynutých zvierat objavili stopy po uhryznutí. Uviaznuté delfíny navyše vysielajú signály, ktoré prilákajú ďalšie jedince.

 

Miestni obyvatelia sa snažili zabrániť ďalším uviaznutiam tak, že vytvorili vo vode ľudskú reťaz, ani to však nepomohlo. Záchranári dúfajú, že tie delfíny, ktoré prežijú do nedele, sa počas prílivu podarí vrátiť do mora.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies