Na platy sestier vraj nie sú peniaze, tie naznačili možnosť protestu

NETKY.SK • 25 September 2013, 12:50 • 2 min
Na platy sestier vraj nie sú peniaze, tie naznačili možnosť protestu

BRATISLAVA - Na platy zdravotných sestier nie sú peniaze, ale idea zákona, ktorý upravuje ich mzdy, je opodstatnená.

slovakia

left justify in out

Taký má byť podľa sestier záver dnešného stretnutia zástupcov Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek a Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou. Sestry avizovali, že chcú aj naďalej viesť dialóg, a to nielen s kompetentnými, ale i verejnosťou.

Ďalšie svoje kroky sestry bližšie konkretizovať nechceli, chcú ich predstaviť na budúci týždeň. Naznačili však možnosť protestu, už v minulosti prišli pred parlament či Ústavný súd SR. "Sestry sa musia, bohužiaľ, preukázať aj tým, že sa dostavia na určité miesto a určitým spôsobom prejavia svoj názor," povedala po stretnutí predsedníčka OZSaPA Monika Kavecká. Poznamenala, že atmosféra medzi sestrami je veľmi zlá a neistota ju ďalej zhoršuje.

"Viac-menej na výklade rozhodnutia ústavného súdu sa zhodli obe strany, nie je veľa možností, ktorým smerom sa uberať. Teraz je otázka, ako vieme upraviť legislatívu tak, aby obsiahla čo najširšiu skupinu sestier, pričom druhá strana potvrdila, že priorita je pri sestrách v ústavných zdravotníckych zariadeniach," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Priblížila, že v súčasnosti bude ministerstvo ešte rokovať so zástupcami regionálnych nemocníc, keďže v štátnych nemocniciach ostali platy sestier na úrovni, ktorú prinášal nový zákon. Okrem iného chce rezort od ich zástupcov zistiť, koľko peňazí by na platy sestier potrebovali, keďže v súčasnosti takáto štatistika neexistuje. Následne by sa mali začať prípravné práce na novom riešení platovej otázky sestier, čo ministerstvo označilo za prioritu.

Ústavný súd SR v júni rozhodol, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, ktorý mal od minuloročného apríla upraviť ich platy, nie je v súlade s Ústavou SR. Jedným z hlavných dôvodov tohto rozhodnutia bolo to, že by vyššie platy zdravotných sestier ohrozili majetok prevádzkovateľov súkromných a neštátnych ambulancií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona