Na panamerický summit neprišiel ani kubánsky prezident Raúl Castro

NETKY.SK • 14 Apríl 2018, 08:12 • 2 min
Na panamerický summit neprišiel ani kubánsky prezident Raúl Castro

LIMA - Kubánsky prezident Raúl Castro sa stal ďalším zo štátnikov, ktorí sa rozhodli nezúčastniť na tohtoročnom Summite Amerík v peruánskej Lime.

slovakia

left justify in out

Na dvojdňovom stretnutí, ktoré sa začalo v piatok, tak chýbajú najmenej šiesti prezidenti vrátane lídra Spojených štátov Donalda Trumpa, upozornila agentúra AP.

 

Očakávalo sa, že vzhľadom na neúčasť Trumpa či venezuelského prezidenta Nicolása Madura bude tomuto stretnutiu vrcholných predstaviteľov krajín západnej pologule dominovať práve Castro. Ten síce predtým cestu do Limy oficiálne nepotvrdil, očakávalo sa však, že sa nakoniec na summite objaví, aby sa rozlúčil s inými lídrami, keďže v najbližších dňoch má odstúpiť z funkcie.

 

Kubánska vláda vydala v piatok vyhlásenie, podľa ktorého povedie kubánsku delegáciu na summite minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez.

 

V Lime sa už predtým zišli desiatky podporovateľov Castra, pričom vo štvrtok narušili jedno z podujatí na protest proti tomu, čo považujú za zlé zaobchádzanie s Kubou zo strany Organizácie amerických štátov so sídlom vo Washingtone.

 

Prezident Spojených štátov podľa slov hovorkyne Bieleho domu zostal vo Washingtone v súvislosti s dianím v Sýrii a do Limy namiesto seba vyslal viceprezidenta Mikea Pencea.

 

Ekvádorský prezident Lenín Moreno ukončil ešte pred Summitom Amerík svoju návštevu Peru a vrátil sa do vlasti. Stalo sa tak po tom, ako na verejnosť prenikli správy o smrti dvoch novinárov, unesených koncom marca na ekvádorskej hranici s Kolumbiou. Lídri Salvádoru, Guatemaly a Paraguaja zase v uplynulých dňoch oznámili, že na summit vyšlú svojich zástupcov, keďže sa chcú venovať domácim otázkam.

 

Neúplný zoznam prezidentov, ktorí sa na panamerickom summite zúčastňujú, by podľa viacerých pozorovateľov mohol naznačovať, že stretnutiu pripisujú nižšiu prioritu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona