Na pamiatku obetí streľby v Orlande sa Empire State Building ponoril do tmy

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 09:56 • 2 min
Na pamiatku obetí streľby v Orlande sa Empire State Building ponoril do tmy

NEW YORK - Na pamiatku 50 obetí streľby v nočnom gay klube v meste Orlando na Floride zostala v noci nadnes veža známeho newyorského mrakodrapu Empire State Building ponorená do tmy. Naposledy sa tak stalo v marci, po teroristických útokoch v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Na mnohých miestach USA sa v noci schádzali stovky ľudí, aby odsúdili útok v Orlande, a nešlo pritom len o príslušníkov komunity LGBT. Smútočné zhromaždenia sa konali aj v Európe, napríklad v Paríži, i v hlavnom meste Mexika, informoval britský denník Daily Mail.

 

Na Bielom dome zvesili vlajky na pol žrde. Prezident USA Barack Obama označil streľbu v orlandskom klube za "strašný masaker". Zdôraznil tiež, že hoci zatiaľ nie je jasné, čo presne páchateľa motivovalo, bol to podľa neho človek plný nenávisti a spáchal "teroristický čin".

 

Obama dodal, že útok na ktoréhokoľvek občana USA je útokom na všetkých Američanov bez ohľadu na etnický pôvod, náboženstvo alebo sexuálnu orientáciu.

 

Muža, ktorý v noci na nedeľu zabil v nočnom klube v meste Orlando v štáte Florida 50 ľudí, identifikovali ako 29-ročného Omara Mateena. Narodil sa v New Yorku, ale jeho rodičia pochádzali z Afganistanu.

 

Išlo o najkrvavejšiu takúto streľbu v dejinách USA a najhorší útok na pôde Spojených štátov od 11. septembra 2001, uviedli americké médiá.

 

Horné poschodia mrakodrapu Empire State Building, ako aj jeho špic pravidelne menia svoje nasvietenie v závislosti od významných udalostí v USA i vo svete. Nedávno bolo v červených a modrých farbách, čo súviselo s výsledkom jedného kola primárok pred voľbami prezidenta USA.

 

Po kauze, keď americký zubár počas poľovačky v Zimbabwe zastrelil leva Cecila, premietali na fasádu budovy zábery vymierajúcich druhov divej zveri. Vlani v januári po útoku dvojice džihádistov na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo bol Empire State Building nasvietený vo farbách francúzskej trikolóry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies