Na ovčej farme v Maďarsku sa vyskytol antrax

NETKY.SK • 17 September 2013, 09:46 • 2 min
Na ovčej farme v Maďarsku sa vyskytol antrax

BUDAPEŠŤ - Maďarské úrady už prijali všetky potrebné opatrenia na boj proti šíreniu infekcie slezinovej sneti nazývanej antrax, ktorá sa vyskytla na ovčej farme v maďarskej obci Jaszladany.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informovalo maďarské ministerstvo poľnohospodárstva s tým, že žiaden človek nebol nakazený. Ako povedal štátny tajomník ministerstva Endre Kardevan, zdroj infekcie sa podarilo identifikovať a dobytok na farme dali do karantény. Uskutočnili tiež potrebnú dezinfekciu a všetky ovce plánujú zaočkovať. Choroba sa vyskytla na farme z 210 zvieratami. Na antrax, ktorý je veľmi nebezpečný aj pre ľudí, minulý týždeň uhynula jedna ovca, čo vyvolalo poplach.

Slezinová sneť je bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým kopytníky. Úzkym kontaktom s chorými zvieratami alebo zaobchádzaním s infikovanými zvieracími produktmi môžu pôvodcovia ochorenia prejsť na človeka. Pre človeka je antraxová infekcia životu nebezpečná, vyžaduje okamžité liečenie antibiotikami. Antrax možno použiť ako biologickú zbraň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona