Na otvorenie OH pozvali oboch prezidentov Brazílie

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 13:17 • 2 min
Na otvorenie OH pozvali oboch prezidentov Brazílie

RIO DE JANEIRO - Na slávnostnom otvorení Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro môže nastať kuriózna situácia s účasťou hneď dvoch prezidentov hostiteľského štátu.

slovakia

left justify in out

Organizačný výbor totiž pozval na Maracanu nie len úradujúceho šéfa administratívy Michela Temera, ale aj suspendovanú Dilmu Rousseffovú, ktorú môžu len pár dní pred pred tým definitívne odstaviť z funkcie. O jej osude má rozhodnúť senátny tribunál.

 

Podľa pravidiel impeachmentu musí súd s Rousseffovou prebehnúť do šiestich mesiacov od suspendácie, ktorá nadobudla platnosť 12. mája. Politička čelí okrem iného obvineniam z nezákonného manipulovania so štátnym rozpočtom s cieľom vylepšiť štatistiky o hospodárení svojej vlády.


Temer by preto privítal, keby sa proces skončil už pred 5. augustom, teda pred otvorením OH 2016. Politológovia však neočakávajú, že rozhodnutie padne skôr ako v polovici augusta. Ešte pravdepodobnejší je scenár, že Rousseffová sa dozvie verdikt dávno po skončení OH, čím by zapadol do kampane pred októbrovými komunálnymi voľbami. V septembri (7. - 18. 9.) sa v Riu uskutočnia paralympijské hry.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies