Na otravu oxidom uhoľnatým zomrie ročne asi 150 Slovákov

NETKY.SK • 5 November 2015, 13:26 • 2 min
Na otravu oxidom uhoľnatým zomrie ročne asi 150 Slovákov

BRATISLAVA – Ročne zomrie na Slovensku asi 150 ľudí na otravu oxidom uhoľnatým (CO). Ten vzniká nedokonalým spaľovaním dreva alebo fosílnych palív ako plyn či uhlie.

slovakia

left justify in out

Nebezpečenstvo otravy hrozí podľa odborníkov v prítomnosti spaľovacích zariadení, najmä pri neodbornej inštalácii, zanedbanej údržbe alebo nedostatočnom vetraní.

 

"CO sa nedá identifikovať zmyslovými orgánmi, je bez farby, chuti a zápachu, je ľahší ako vzduch. Preto má prívlastok aj tichý zabijak," povedala na dnešnej tlačovej konferencii Ingrid Tumová z Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Mimoriadne nebezpečný je najmä pre starších ľudí a tehotné ženy - môže sa dostať ku plodu a spôsobiť potrat.

 

Prevenciou voči otrave CO je podľa Petra Šulana z Komory kominárov Slovenska pravidelná kontrola spaľovacích zariadení profesionálmi. Mnohí to však podľa neho ignorujú. Ak chce mať majiteľ domácnosti úplnú istotu, pomôcť mu môžu aj poplachové zariadenia na zisťovanie prítomnosti CO. Ako nebezpečná môže byť otrava týmto plynom upozorňuje aj celoeurópska kampaň spoločnosti Honeywell s názvom "Carbon Monoxide Houses".

 

Ak je podozrenie, že sa niekto v miestnosti otrávil oxidom uhoľnatým, je potrebné poriadne vyvetrať a urobiť prievan. Až potom je možné k otrávenému pristúpiť, inak človek ohrozuje aj seba. "Otrávenému v bezvedomí treba pred príchodom záchranky poskytnúť prvú pomoc," uviedla Andrea Smolková zo Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU).

 

Otrave oxidom uhoľnatým podľa nej predchádzajú viaceré príznaky, bezvedomie je už ťažšie štádium. Medzi tie prvotné patria bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, poruchy videnia, zmätenosť, bolesti na hrudi a bolesti brucha. "Pri závažných intoxikáciách môžu vzniknúť kŕče, poruchy vedomia až bezvedomie. Príznaky intoxikácie sa môžu prejaviť aj po zvládnutí akútnej otravy po niekoľkých dňoch," doplnila Tumová. Manifestujú sa neuropsychickými, kardiovaskulárnymi problémami či zmenami osobnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona