Na ostrovy Lampedusa a Malta dorazili ďalšie stovky utečencov nielen z Afriky

NETKY.SK • 20 Máj 2011, 06:17 • 2 min
Na ostrovy Lampedusa a Malta dorazili ďalšie stovky utečencov nielen z Afriky

Na ostrovy Lampedusa a Malta dorazili ďalšie stovky utečencov nielen z Afriky

slovakia

left justify in out

img

Na ostrovy Lampedusa a Malta dorazili vo štvrtok na lodiach ďalšie stovky utečencov z Afriky.
      Pobrežná stráž talianskeho stredomorského ostrova Lampedusa poslala šesť svojich rýchločlnov na pomoc lodi, na ktorej vypukol malý požiar a na jej palube bolo približne 500 utečencov zo subsaharskej Afriky. Plavidlo potom člny sprevádzali až k pobrežiu, uviedol major Fabrizio Pisanelli. V skupine bolo aj 36 žien a deväť detí.
      Už v noci na štvrtok doplávala na Lampedusu loď vezúca 208 utečencov, vrátane 23 žien a troch detí. Migranti pochádzajú podľa vlastných slov z Líbye a plavba im trvala 20 hodín.
      Hliadkovací čln pobrežnej stráže Malty dopravil vo štvrtok večer na ostrov 347 migrantov, ktorých zachránil asi 20 námorných míľ juhovýchodne od Delimary. Nachádzali sa na drevenej rybárskej lodi, ktorej sa pokazil motor a prúdy ju začali unášať.
      Väčšina utečencov pochádzala z Bangladéša, Líbye a Egypta, ostatní boli z Mali a ďalších krajín. Mnohí v skupine sú pracovníkmi ropných firiem, ktorí uviazli v Líbyi po prepuknutí povstania. Na cestu sa vydali z líbyjského pobrežia v blízkosti tuniských hraníc.
      Minulý týždeň Európska únia oznámila, že jej členské štáty sa dohodli na presídlení 323 utečencov z Malty v rámci mechanizmu solidarity koordinovaným komisárkou pre vnútorné záležitosti Ceciliou Malmströmovou.
      Od začiatku povstania v Líbyi (17. februára) zomreli na úteku stovky ľudí, ktorí sa pokúsili krajinu opustiť, vrátane 250, ktorí sa utopili pri talianskom pobreží v apríli. Podľa svedkov sa 6. mája potopila neďaleko líbyjského hlavného mesta Tripolis loď so 600 utečencami, počet obetí tohto nešťastia nie je známy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies