Na ostrove Lampedusa očakávajú ďalších tisíc utečencov

NETKY.SK • 13 Máj 2011, 10:47 • 2 min
Na ostrove Lampedusa očakávajú ďalších tisíc utečencov

Na ostrove Lampedusa očakávajú ďalších tisíc utečencov

slovakia

left justify in out

img

Prílev utečencov zo severnej Afriky na taliansky ostrov Lampedusa neutícha. Miestne úrady počítajú v priebehu dňa s príchodom ďalších tisíc utečencov, uviedli dnes talianske médiá.
      Jedna loď so 166 ľuďmi unikajúcimi pred konfliktom z Líbye dorazila na malý ostrov ráno. Ďalších päť preplnených plavidiel s utečencami sa nachádzalo na otvorenom mori niekoľko desiatok námorných míľ od Lampedusy. Približne 220 utečencov ešte v noci alarmovalo taliansku pobrežnú stráž, pretože ich rybárskej lodi hrozilo stroskotanie.
      Od začiatku vlny protivládnych povstaní v severoafrických krajinách v januári pricestovalo na ostrov Lampedusa, ktorý má len 20 štvorcových kilometrov, viac ako 30.000 utečencov, prevažne z Tuniska. Ďalší prílev utečencov, pre ktorých je Lampedusa "bránou do Európy", sa začal po vypuknutí bojov v Líbyi.
      Humanitárne agentúry OSN tento týždeň apelovali na Európsku úniu a NATO, aby zvýšili úsilie o záchranu utečencov cestujúcich z Líbye cez Stredozemné more v chatrných lodiach. Výzva prišla po správach o tom, že pri pobreží Líbye sa potopilo plavidlo so 600 ľuďmi na palube, z ktorých desiatky sa pravdepodobne utopili.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona