Na ostrove Guam sa zrútil americký strategický bombardér B-52 Stratofortress

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 06:30 • 2 min
Na ostrove Guam sa zrútil americký strategický bombardér B-52 Stratofortress

HAGATNA - Americký strategický bombardér B-52 Stratofortress havaroval dnes krátko po štarte na leteckej základni na ostrove Guam. Jeho sedemčlennej posádke sa podarilo vyviaznuť bez zranení, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

K incidentu došlo podľa stanice BBC o 08.30 h miestneho času (00.30 h SELČ). Americké vzdušné sily uviedli, že bombardér prerušil vzletový manéver, zrútil sa na letiskovú plochu a začal horieť. Z miesta pádu stúpal tmavý dym.

 


Bombardér bol na Guam - americké zámorské územie - vyslaný zo základne Minot v Severnej Dakote v rámci permanentnej vojenskej prítomnosti USA v Tichomorí. Lietadlo malo v inkriminovanom čase vykonať rutinnú výcvikovú operáciu.

 


Havária sa vyšetruje. Americké vzdušné sily vysielajú na Guam strategické bombardéry typu B-52 Stratofortress, B-1 Lancer a B-2 Spirit od roku 2004 na posilnenie svojej bezpečnostnej prítomnosti v ázijsko-pacifickom regióne.


K zrúteniu stroja typu B-52 Stratofortress došlo v minulosti už viackrát. Ostatné dva prípady sa odohrali v roku 1994 na leteckej základni v štáte Washington a v roku 2008 pri pobreží Guamu, pričom vždy zahynula celá posádka.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies