Na ostrove Chios zúri štvrtý deň lesný požiar

NETKY.SK • 21 August 2012, 11:35 • 2 min
Na ostrove Chios zúri štvrtý deň lesný požiar

Na ostrove Chios zúri štvrtý deň lesný požiar - Svet Veľký lesný požiar sa nedarí už štyri dni dostať pod kontrolu na gréckom ostrove Chios vo východnej časti Egejského mora. Oheň poničil lesy a poľnohospodársky obrábané územia vrátane známych mastixových

slovakia

left justify in out

img

Veľký lesný požiar sa nedarí už štyri dni dostať pod kontrolu na gréckom ostrove Chios vo východnej časti Egejského mora. Oheň poničil lesy a poľnohospodársky obrábané územia vrátane známych mastixových stromov, produkujúcich špeciálnu živicu.

S požiarom, ktorý vypukol v sobotu krátko po 02.00 h, bojuje asi 360 požiarnikov, vojakov a dobrovoľníkov, uvádza agentúra AP. Podľa oficiálnych odhadov oheň do dnešného dňa pohltil porasty na 12.000 hektároch pôdy.

Chios je známy produkciou mastixu - mäkkej živice s výraznou arómou, ktorá sa dá získať jedine z pistáciových stromov (Pistacia lentiscus) rastúcich v niektorých častiach ostrova.

Mastix sa používa v cukrárskej výrobe, pri varení a v kozmetike a je hlavným zdrojom príjmu ostrova.

Lesné požiare sú v Grécku počas leta bežné: krajinu ich v uplynulých týždňoch po vlne horúčav sužovali celé desiatky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies