Na ostrove Bali zostáva kvôli sopke Agung uzavreté letisko

NETKY.SK • 28 November 2017, 07:04 • 2 min
Na ostrove Bali zostáva kvôli sopke Agung uzavreté letisko

JAKARTA/DENPASAR - Medzinárodné letisko na indonézskom ostrove Bali, ktorý je obľúbenou turistickou destináciou, bude vzhľadom na pokračujúcu erupciu sopky Agung uzavreté ďalších na 24 hodín.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v utorok indonézsky úrad pre zmierňovanie následkov prírodných katastrof.

 

Hovorca agentúry uviedol, že letisko v balijskej metropole Denpasar bude zatvorené do stredajšej 07.00 h miestneho času (polnoc SEČ). O jeho prípadnom otvorení sa rozhodne za základe aktuálnej situácie.

 

Naopak - letisko na susednom ostrove Lombok, ktoré bolo zatvorené v noci na pondelok, je opäť v prevádzke. V prvý deň uzavretia letiska na Bali bolo zrušených viac ako 400 letov a na ostrove uviazlo takmer 60-tisíc cestujúcich.

 

Sopka Agung (3142 m) je najvyšším vrchom na Bali. Nachádza sa v severovýchodnej časti ostrova približne 70 kilometrov od letiska. Aj v utorok z jej krátera stúpal do výšky asi 3000 metrov dym a lávový popol, pričom v najbližších hodinách sa očakáva magmatická erupcia.

 

Úrady nariadili evakuáciu okolo 100-tisíc ľudí z bezprostrednej blízkosti sopky.

 

Posledný veľký výbuch sopky Agung nastal v roku 1963, keď prišlo o život približne 1100 ľudí.

 

Indonézia leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi. Na indonézskych ostrovoch sa nachádza viac ako 130 činných sopiek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies