Na oslavy SNP príde aj prezident SR, Kotlebu ani teraz nepozvali

NETKY.SK • 25 August 2015, 13:24 • 2 min
Na oslavy SNP príde aj prezident SR, Kotlebu ani teraz nepozvali

BANSKÁ BYSTRICA – Na oslavách 71. výročia SNP, ktoré sa uskutočnia v sobotu (29.8.) v Banskej Bystrici, sa zúčastnia všetci traja najvyšší ústavní činitelia.

slovakia

left justify in out

Ako dnes na tlačovej besede informoval generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, "máme potvrdené, že prezident SR, ktorý je po operácii, príde". Odkaz SNP si v Banskej Bystrici uctí i predseda rumunského parlamentu a zástupcovia 36 veľvyslanectiev. Rovnako ako vlani, ani v tomto roku pozvánku na oslavy nedostal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba. Veniec za BBSK však položia krajskí poslanci.

 

Ako Mičev konštatoval, "pána Kotlebu nepozývame a ani ho na oslavy SNP nikdy pozývať nebudeme". Má však informácie, že sa predseda BBSK môže na oslavách objaviť, ale či naozaj, to sa uvidí. Podľa neho ak niekto SNP označuje za "čierny deň", nie je dôvod, aby vôbec chodil.

 

Na rozdiel od vlaňajšieho roka, oslavy SNP začnú o hodinu skôr, teda už o 10.00 h, tradičným preletom stíhačiek zo Sliača a kladením vencov. Podľa Mičeva začiatok museli posunúť práve pre Medzinárodné letecké dni SIAF 2015, ktoré budú počas víkendu na leteckej základni Sliač. "Na požiadanie ministerstva obrany sme posunuli začiatok osláv o hodinu skôr, aby sa oficiálni predstavitelia mohli zúčastniť na otvorení leteckých dní," poznamenal Mičev.

 

"Sme radi, že po roku 2006 sa nám podarilo vytvoriť tradíciu osláv SNP, ktorá je zabehnutá v štátnom protokole a svoje pevné miesto si našla i v protokole veľvyslanectiev. Oslavy SNP sú kľúčovou akciou národného významu, na Slovensku podobná, každoročne sa opakujúca nie je," zdôraznil Mičev.

 

Ministerstvo kultúry na oslavy SNP poskytlo priamu dotáciu vo výške 19.000 eur, ostatné náklady, ktoré sa v prípade neokrúhlych výročí pohybujú na rozhraní 35.000 až 40.000 eur, hradí Múzeum SNP zo svojho rozpočtu. "Nemôžeme ísť s úrovňou osláv dole, iba hore," dodal Mičev.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies