Na oslavy do Moskvy nepocestuje ani švédsky premiér

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 09:12 • 2 min
Na oslavy do Moskvy nepocestuje ani švédsky premiér

ŠTOKHOLM - Švédsky premiér Stefan Löfven sa nezúčastní na oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 9. mája v Moskve.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes hovorkyňa švédskej vlády, ktorú citovali ruské médiá.

 

Podľa hovorkyne je účasť švédskeho premiéra na májovej slávnostnej vojenskej prehliadke v Moskve nemožná s ohľadom na kroky Ruska voči Ukrajine. Švédsko bude preto na oslavách zastupovať len jeho veľvyslanec.

 

Hovorkyňa Löfvenovej vlády však zdôraznila, že Švédsko má hlbokú úctu k obrovským obetiam, ktoré Rusko podstúpilo v časoch druhej svetovej vojny, uviedla agentúra TASS.

 

Ruský prezident Vladimir Putin pozval na májové oslavy lídrov viac ako 70 štátov sveta a medzinárodných organizácií. Viacerí z nich, napríklad premiér David Cameron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, predseda Európskej rady Donald Tusk či prezident SR Andrej Kiska, však účasť odmietli vzhľadom na prebiehajúci konflikt na Ukrajine.

 

Kremeľ očakáva, že na moskovské oslavy pricestuje okolo 30 hláv štátov vrátane najvyšších predstaviteľov Kuby, Severnej Kórey, Číny, Indie, Vietnamu, Mongolska a Juhoafrickej republiky. V zozname účastníkov by nemal chýbať ani český prezident Miloš Zeman.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies