Na oslavách konca druhej svetovej vojny v Moskve sa nezúčastní ani Donald Tusk

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 12:49 • 2 min
Na oslavách konca druhej svetovej vojny v Moskve sa nezúčastní ani Donald Tusk

VARŠAVA - Predseda Európskej rady Donald Tusk dostal od Ruska pozvanie na oslavy víťazstva v druhej svetovej vojne, ale do Moskvy neodcestuje. Uviedol to v rozhovore pre poľský denník Gazeta Wyborcza.

slovakia

left justify in out

Tento rozhovor zverejnil dnes aj francúzsky denník Le Figaro, britský Guardian, španielsky El País, talianska La Stampa a nemecký Süddeutsche Zeitung.
     

"Prítomnosť na vojenskej prehliadke po boku agresora a osoby, ktorá používa zbrane proti civilnému obyvateľstvu východnej Ukrajiny, by bolo pre mňa - mierne povedané - príliš dvojznačné,"  zdôraznil Tusk.
     

Šéf Európskej rady tiež priznal, že je prekvapený a zaskočený pozvaním na oslavy 9. mája, keďže ešte donedávna sa o ňom ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyjadroval veľmi kriticky.
     

Neúčasť na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa už tradične bude konať na Červenom námestí, odmietol už aj britský premiér David Cameron i nemecká kancelárka Angela Merkelová. 
     

Tusk, bývalý poľský premiér, v rozhovore pre Gazetu Wyborczu uviedol, že mierové dohody z Minska, ktoré by mali viesť k obnoveniu mieru na východe Ukrajiny, budú mať zmysel len za predpokladu, že budú splnené všetky ich klauzuly vrátane úplnej kontroly Kyjeva nad spoločnou hranicou s Ruskom. "A to nie je možné bez zachovania tlaku na Rusko," upozornil.
     

Tusk sa vyjadril aj k nedávnej vražde ruského opozičného politika Borisa Nemcova. Na otázku, či táto násilná smrť zmenila Tuskov názor alebo názor európskych politikov na Putina, Tusk uviedol, že Putin síce nie je zodpovedný za vyšetrovanie, ale dôvera sveta v ruský politický systém bola už pred vraždou veľmi slabá a "teraz je to ešte horšie." 
     

Moskva pozvala na oslavy 9. mája hlavy štátov a vlád mnohých krajín, ako aj predstaviteľov vedenia medzinárodných organizácií. Svoju účasť doteraz potvrdili približne dve desiatky pozvaných, medzi nimi aj český prezident Miloš Zeman, grécky premiér Alexis Tsipras, severokórejský vodca Kim Čong-un a očakávajú aj izraelského prezidenta Reuvena Rivlina.
     

Účasť na oslavách v stredu odriekla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ako dôvod neúčasti jej úrad uviedol napätie spôsobené krízou na východe Ukrajiny. Nemecká kancelárka však o deň neskôr položí veniec kvetov k Hrobu neznámeho vojaka, ktorý sa v Moskve nachádza pri hradbách Kremľa, informovala agentúra Reuters. 
     

Podľa ruskej agentúry TASS, odvolávajúcej sa na zdroj z prostredia nemeckej vlády, Merkelová navrhla ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby veniec kvetov položili spoločne. Putin jej návrh prijal.
     

Hovorkyňa britského premiéra minulý týždeň uviedla, že Británia zváži svoje zastúpenie na oslavách v Moskve v závislosti od prebiehajúcej diskusie s Ruskom a svojich obáv z ruských aktivít. 
     

"S ohľadom na naše plány si nemyslíme, že premiér sa (osláv v Moskve) zúčastní," uviedla hovorkyňa. Navyše moskovské oslavy víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne sa uskutočnia len dva dni po parlamentných voľbách v Británii a aj preto by bolo málo pravdepodobné, že by v takej situácii Cameron vôbec do Ruska vycestoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies