Na orbite je európska družica Sentinel-2B

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 08:32 • 2 min
Na orbite je európska družica Sentinel-2B

KOUROU - Európska komisia dnes oznámila úspešné vypustenie ďalšej vesmírnej družice, ktorá podporí kozmický program Európskej únie Copernicus. Družica bola v noci nadnes vypustená z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane, ktorý využíva EÚ. Vesmírny program na pozorovanie Zeme tvorí oddnes sústava už piatich družíc.

slovakia

left justify in out

Komisia informovala, že aj vďaka vypusteniu tejto družice - nazvanej Sentinel-2B - zabezpečí program Copernicus polovičné skrátenie času potrebného na poskytnutie presných údajov o územnom plánovaní. V praxi to môžu využiť poľnohospodári, stavitelia, rybári a všetci užívatelia, ktorí potrebujú rýchly prístup k údajom o podmienkach v teréne, či už na súši alebo na mori.

 

Podpredseda EK Maroš Šefčovič, ktorý je v rámci exekutívy EÚ zodpovedný aj za vesmírnu stratégiu, pripomenul, že po tom, ako sa koncom roka 2016 Európanom podarilo dostať na obežnú dráhu Zeme štyri družice programu Galileo a spustiť prvotné služby nového lokalizačného systému, teraz EÚ zaznamenáva "obrovský skok" aj pre program Copernicus.

 

"Je to dobrá správa pre poľnohospodárstvo, pre klímu a životné prostredie, kvôli lepšej možnosti zaznamenať stav znečistenia vôd a našej rýchlejšej schopnosti vyrovnať sa s prírodnými katastrofami," uviedol Šefčovič v správe pre médiá.

 

Eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbieta Bieňkowská spresnila, že vypustenie v poradí už piatej družice systému Copernicus je ďalším potvrdením výnimočnosti EÚ v oblasti vesmírnych programov.

 

"Copernicus je najpokročilejší systém pozorovania Zeme na svete. Vďaka novej družici budú k dispozícii ďalšie dáta pre vývoj nových a inovatívnych služieb a aplikácií," upozornila komisárka aj na priemyselné využitie tohto programu.

 

Podľa údajov eurokomisie môže teraz program Copernicus vytvoriť obraz zachytávajúci celú planétu iba za päť dní, čo je skrátenie o polovicu predošlého času potrebného na tú istú činnosť. Dáta poskytované programom Copernicus môžu byť využívané na celom svete.

 

Družica Sentinel-2B spolu so svojou sesterskou družicou Sentinel-2A (na orbite od 23. júna 2015) poskytujú dáta s vysokým rozlíšením, ktoré sa dajú využiť pri podnikaní.

Aj vďaka tomu, že EÚ ponúkla voľný, úplný a otvorený prístup k údajom z vesmírneho programu. Pridanou hodnotou je skutočnosť, že podniky, ktoré využívajú tieto údaje z vesmíru, vytvárajú pre Európanov vysoko kvalifikované pracovné miesta.

 

Komisia zároveň pripomenula, že doterajšie využívanie programu Copernicus pomáhalo zachraňovať životy na mori, zlepšilo našu reakciu na prírodné katastrofy, ako sú zemetrasenia, lesné požiare alebo záplavy, a umožnilo poľnohospodárom a rybárom lepšie plánovať svoju činnosť.

 

Copernicus spracováva dáta a poskytuje užívateľom spoľahlivé a rýchle informácie v šiestich tematických oblastiach: monitorovanie zemského povrchu, morských vôd a ovzdušia, sledovanie klimatických zmien, reakcia na krízové udalosti a bezpečnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies