Na Orbánov prejav nepúšťali niektorých ľudí podozrivých z provokácie

NETKY.SK • 24 Október 2016, 13:34 • 2 min
Na Orbánov prejav nepúšťali niektorých ľudí podozrivých z provokácie

BUDAPEŠŤ - Bezpečnostná služba na v Budapešti konala protiprávne, keď v nedeľu viacerým ľuďom nedovolila vstup na Kossuthovo námestie, kde mal pri príležitosti 60. výročia maďarskej revolúcie z roku 1956 prejav predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes v rozhovore pre maďarskú komerčnú rozhlasovú stanicu Klubrádió právnik ľudskoprávnej organizácie Maďarský zväz občianskych slobôd (TASZ) Szabolcs Hegyi. Pripomenul, že medzi tými, ktorým odmietli účasť na verejnom masovom zhromaždení, bol aj podpredseda opozičnej strany Spolu (Együtt) Péter Juhász, ktorý predtým vyzval ľudí, aby premiérov prejav narušili piskotom.

 

Juhász dnes oznámil, že zažaluje úrad vlády za to, že ho nevpustili na štátne podujatie, ktoré sa konalo na verejnom priestranstve. Zdôraznil, že Orbán bude musieť počítať s takýmito prejavmi nespokojnosti na všetkých svojich verejných vystúpeniach. Podľa Hegyiho je protiprávne, aby kohokoľvek z takéhoto zhromaždenia vykázali na základe straníckej príslušnosti. Odvolávať sa pritom na bezpečnostné riziko kvôli píšťalke, ktorú mal zo sebou, je podľa právnika nenáležité.

 

Politik vládneho Fideszu Szilárd Németh v tejto súvislosti vyhlásil, že tí, čo pri prejave pískali, spáchali trestný čin výtržníctva. Polícia oznámila, že zo zhromaždenia odviedla štyroch výtržníkov.

V reakcii na slová politika vládnej strany Hegyi povedal, že pískanie nie je ani násilím, ani útokom, ani zastrašovaním.

 

"Je to úplne legitímna forma prejavu názoru, ktorú nemožno posudzovať ani ako priestupok, a už vôbec nie ako výtržnosť. Na protest proti Orbánovej politike počas jeho prejavu pískalo niekoľko stoviek protestujúcich. Podľa spravodajského servera Index.hu bol medzi pískajúcimi demonštrantami aj historik Krisztián Ungváry, ktorý mal poranenú hlavu. "V demokracii môžem vyjadriť svoj názor, avšak mňa za tento názor napadli," povedal serveru.

 

Na Kossuthovom námestí bola aj skupina protidemonštrantov, ktorých od druhého tábora polícia oddelila kordónom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies