Na Orave a Liptove platí už druhý stupeň výstrahy pred búrkami

NETKY.SK • 9 August 2013, 16:53 • 2 min
Na Orave a Liptove platí už druhý stupeň výstrahy pred búrkami

BRATISLAVA - Prostredný druhý stupeň výstrahy pred búrkami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy na Orave a Liptove. Výstraha platí dnes popoludní.

slovakia

left justify in out

Silné búrky sa môžu vyskytnúť v okresoch Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Poprad. Tieto búrky podľa SHMÚ "predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity". S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 40 až 60 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 20 až 30 metrov za sekundu.

"Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," upozorňuje SHMÚ. Výstrahy pred búrkami prvého stupňa platia na väčšine stredného a na území západného Slovenska.

Južné oblasti stredného a východného Slovenska zase čelia najvyššiemu tretiemu stupňu výstrahy pred vysokými teplotami (34 až 38 stupňov). Na veľkej časti územia platí druhý stupeň (32 až 35 stupňov), na krajnom západe prvý stupeň (29 až 33 stupňov).

Dnes nás čakajú búrky, môžu padať aj krúpy

Tlaková výš v našej oblasti slabne. V piatok bude prevažne polooblačno, miestami hrozia búrky. Teploty dnes dosiahnu 29 až 34 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 31 až 34 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 15 a najvyššia denná 25 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 14 a najvyššia denná 22 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 11 a najvyššia denná 17 stupňov Celzia.
 
Na Slovensku pretrvávajú horúčavy
 
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes pre Košický a juh Banskobystrického kraja výstrahu tretieho stupňa pre extrémne horúčavy. V tejto oblasti môžu denné teploty vzduchu dosiahnuť až 37 stupňov Celzia. Pre celé ostatné územie SR platí výstraha druhého stupňa s predpokladanými teplotami na hranici 35 stupňov Celzia.
 
SHMÚ zároveň upozorňuje, že v západnej časti Slovenska sa popoludní môžu vyskytnúť lokálne búrky aj s ojedinelými zrážkami okolo 50 mm, tiež silný vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až 60 km/h.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies