Na opravy ciest v obciach do tisíc obyvateľov dá agrorezort 45 miliónov eur

NETKY.SK • 27 Október 2015, 15:00 • 2 min
Na opravy ciest v obciach do tisíc obyvateľov dá agrorezort 45 miliónov eur

BRATISLAVA – Obce do 1000 obyvateľov môžu získať peniaze na opravu miestnych komunikácií. Vláda na tento účel vyčlenila 45 miliónov eur z Programu rozvoja vidieka na roky 2014 až 2020.

slovakia

left justify in out

O podporu, ku ktorej dnes Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zverejní výzvu, budú môcť obce žiadať začiatkom budúceho roka a s rekonštrukciou by sa mohlo začať na jar.

 

Ku koncu roka 2011 bolo na Slovensku 1913 obcí do 1000 obyvateľov. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) upozornil, že malé obce majú obrovský problém pri samofinancovaní svojho chodu. Príjmy z miestnych a podielových daní podľa neho stačia len na zabezpečenie základného fungovania obce, teda na obecný úrad, školy, osvetlenie či odvoz odpadu.

 

„Nestačia im prostriedky na nejaký rozvoj obce. To, čo nebolo doteraz kryté a s čím prichádzame každý týždeň do kontaktu, je otázka zlých miestnych komunikácií. Rozbité povrchy týchto ciest, lokálne cesty v obciach neopravované niekoľko desaťročí,“ opísal Jahnátek na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Nová schéma, na ktorú pôjde 45 miliónov eur z Programu rozvoja vidieka, je určená na rekonštrukcie miestnych komunikácií pre obce do 1000 obyvateľov. Jedna obec môže získať príspevok do 100.000 eur. „Čo znamená, že môže rekonštruovať pri bežnej oprave natiahnutia nového koberca v hrúbke štyri až šesť centimetrov zhruba jeden kilometer. Jeden kilometer miestnej komunikácie pre mnohé obce znamená aj polovicu všetkých ciest,“ zdôraznil minister.

Obce, ktoré o podporu požiadajú, dostanú príspevok bez spolufinancovania, celá suma bude teda hradená z verejných zdrojov. Zároveň budú môcť z tohto príspevku zaplatiť daň z pridanej hodnoty (DPH). „Táto výzva absolútne nezaťaží rozpočty obcí,“ ubezpečil Jahnátek s tým, že na vlastné náklady si budú musieť obce pripraviť akurát projekt a verejné obstarávanie.

 

Výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok vyhlási ministerstvo ešte dnes. Žiadosti bude prijímať od 18. januára do 4. februára 2016. „Reálne by sa mohli rekonštrukcie ciest začať na jar budúceho roka, niekedy v apríli,“ priblížil šéf agrorezortu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona