Na okupovaných územiach Izraeli vybudujú tisíce domov, tvrdí minister

NETKY.SK • 14 August 2013, 10:52 • 2 min
Na okupovaných územiach Izraeli vybudujú tisíce domov, tvrdí minister

JERUZALEM - Izrael vybuduje tisíce nových domov v osadách na palestínskych okupovaných územiach. V stredu len pár hodín pred obnovením blízkovýchodných mierových rokovaní to vyhlásil izraelský minister výstavby Uri Ariel.

slovakia

left justify in out

Pre verejnoprávny rozhlas povedal, že nová výstavba sa uskutoční na budúci rok v Judsku a Samarii, čo sú biblické názvy pre Západný breh Jordánu. "Nikto nám nebude diktovať, kde môžme stavať," zdôraznil Ariel, člen ultrapravicovej sionistickej strany Židovský domov, ktorá je proti vzniku samostatného palestínskeho štátu. Výstavba sa podľa neho uskutoční v izolovaných osadách, a nielen vo väčších komplexoch, kde žije väčšina židovských osadníkov. "To bude len prvá etapa," dodal.

Palestínčanov rozhnevalo nedávne zverejnenie plánu výstavby vyše 1200 bytov na okupovaných palestínskych územiach. Jeruzalemské vedenie okrem toho schválilo v utorok výstavbu ďalších 942 nových bytových jednotiek na území východného Jeruzalema. Židovské osady na okupovaných palestínskych územiach sú z hľadiska medzinárodného práva nelegálne a sú tiež hlavnou prekážkou rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi. Obe strany sa ešte v júli vo Washingtone dohodli na naštartovaní vzájomných rokovaní s tým, že do deviatich mesiacov prijmú mierovú dohodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona