Na Okresnom súde Bratislava I je kritická situácia, trestný sudca chce odísť kamkoľvek inde

NETKY.SK • 29 Február 2016, 16:01 • 2 min
Na Okresnom súde Bratislava I je kritická situácia, trestný sudca chce odísť kamkoľvek inde

BRATISLAVA – Na Okresnom súde Bratislava I je zlá personálna situácia a to tak na trestnom ako aj civilnom odbore.

slovakia

left justify in out

Príčinou je predovšetkým množstvo a aj charakter vecí, ktorý tento súd v sídle kraja musí riešiť. Súdna rada SR sa dnes na zasadnutí začala zaoberať žiadosťou jedného z trestných sudcov tohto súdu Stanislava Dutku, ktorý chce z tohto súdu odísť na iný súd na Slovensku a súhlasí aj s preradením na civilný odbor. Ako vysvetlil na rokovaní rady, sudcom je 23 rokov, predtým pôsobil na prokuratúre.

 

Na OS BA I je veľmi náročná práca, sudcovia tu ako samosudcovia pojednávajú náročné kauzy. Dutko uviedol, že sa mu zhoršil zdravotný stav, vypadáva z práce a nebude schopný s plným nasadením vykonávať prácu na OS BA I ako doteraz, keď pracoval aj cez víkendy.


Predsedníčka tohto okresného súdu a členka rady Eva Fulcová potvrdila zlú situáciu na súde. Tento súd je dlhodobo poddimenzovaný, v súčasnosti je však situácia skutočne alarmujúca, keďže hrozí odchod až desiatich sudcov, vysvetlila. Napriek tomu, že sudca Dutko má určité zdravotné problémy a dlhodobo pracuje pod stresom na tomto okresnom súde, v súčasnosti by s jeho preložením nesúhlasila. Kým nebudem mať za neho náhradu, nemôže byť preložený, dodala. Predsedníčka súdu to tvrdí napriek tomu, že na Dutka podala v novembri návrh na odvolanie z funkcie sudcu.

 

Dôvodom je, že pre jeho chybu sa dostal na slobodu Holanďan Gerrit K., obžalovaný z vraždy dvadsaťpäťročnej Simony. Dutko už pred tým bol disciplinárne stíhaný znížením platu za chybu, po ktorej sa dostal na slobodu Karol M. Situáciu na tomto súde je podľa Fulcovej možné riešiť len navýšením počtu sudcov o ďalších desať. „Stále len prerozdeľujem spisy. Je chyba štátu, že nie je dostatok sudcov alebo nie sú dobre prerozdelení na jednotlivé súdy,“ zdôraznila.


Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková v súvislosti s personálnym stavom na súdoch uviedla, že rada vlani v júni prijala analýzu súdnictva, v ktorej načrtli potrebné kroky. Zaslali ju tak výkonnej ako aj zákonodarnej moci a Bajánková rokovala o nej s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim, s ktorým sa dohodli na postupnosti krokov. Súdna rada by chcela minimálne poradný hlas pri prideľovaní miest sudcov na jednotlivé súdy, zdôraznila.

 

O tejto téme chcú rokovať s vedením rezortu spravodlivosti a parlamentu, ktoré vzíde z víkendových volieb. Bajánková zdôraznila, že chcú aj zvýšenie počtu sudcov, a to minimálne dočasne, kým sa súdy vysporiadajú s množstvom agendy. „Ruka v ruke s počtom sudcov treba zvýšiť aj počet administratívneho odborného personálu,“ dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies