Na Okolo Slovenska takmer stočlenný pelotón

NETKY.SK • 17 August 2010, 12:14 • 2 min
Na Okolo Slovenska takmer stočlenný pelotón

Na Okolo Slovenska takmer stočlenný pelotón

slovakia

left justify in out

v utorok 31. augusta odštartujú v Nitre viac ako kilometer dlhým prológom 54. ročník medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska (31. augusta – 7. septembra). "Kým v niektorých krajinách preteky v medzinárodnom kalendári rušia alebo časovo krátia, u nás, aj zásluhou reklamných partnerov, zorganizujeme tohto roku až osemdňové podujatie, v ktorom sa bude bojovať o 127 bodov do klasifikácie Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI)," informoval v utorok na tlačovej besede v Dome novinárov športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič.
      Na otázku TASR k účasti zaujímavých jednotlivcov či tímov dodal: "Po prvý raz v histórii sa na slovenských cestách predstaví argentínsky tím s pretekármi Argentíny, Chile a Maďarska. Štartové číslo 1 bude mať aktuálny majster Slovenska Martin Kostelničák. Okrem dvoch slovenských družstiev budú Slováci aj v belgickom Fidea Cycling Teame – Róbert Gavenda, v českom Sparta Praha Roman Broniš a v rakúskom ARBÖ Gourmetfein Wels Martin Ríška." Záujem o štart prejavilo až 50 tímov, organizátori z finančných a kapacitných možností pozvali nakoniec šestnásť.
      Takmer 100-členný pelotón na svojej trase spojí slovenské mestá Nitru, Veľký Krtíš, Liptovský Mikuláš, Čadcu, Jaslovské Bohunice a moravskú obec Mosty u Jablůnkova. Na programe je úvodný prológ a sedem etáp v celkovej dĺžke 1077,2 km. Na trati čaká cyklistov 12 rýchlostných a 8 vrchárskych prémií. Najvyšší bod pretekári zdolajú v tzv. kráľovskej 3. etape, ktorým je stúpanie na Čertovicu (1244 m n. m.). Prvý pretekár na vrchole sa súčasne stane držiteľom Trofeje Mateja Lacza, ktorý tieto preteky vyhral v 8. ročníku v roku 1964. Okrem žltého dresu víťaza pretekov s logom generálneho partnera podujatia spoločnosti Slovenské elektrárne, sú vypísané aj bodovacia súťaž (biely dres s modrými bodmi), súťaž o najlepšieho vrchára (biely dres s červenými bodmi) a súťaž pre jazdcov do 23 rokov (biely dres). Na slovenských cestách bude "ležať" 23.785 eur, víťaz Okolo Slovenska dostane prémiu 2700 eur.
      Záštitu nad podujatím prevzal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič. Čestným hosťom pretekov bude riaditeľ Giro d'Italia Angelo Zomegnan. Komisárom UCI je Luis Miguel Loureiro z Portugalska, antidopingovým komisárom Poliak Pawel Skorek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies