Na oficiálnej rozlúčke s Mandelom sa za SR zúčastní minister Lajčák

NETKY.SK • 8 December 2013, 13:56 • 2 min
Na oficiálnej rozlúčke s Mandelom sa za SR zúčastní minister Lajčák

BRATISLAVA - Verejnej piety na počesť zosnulého bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu v Johannesburgu sa zúčastní za Českú republiku minister zahraničných vecí Jan Kohout.

slovakia

left justify in out

Na oficiálnej rozlúčke s bývalým juhoafrickým prezidentom Nelsonom Mandelom sa v utorok 10. decembra za Slovensko zúčastní podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Pre TASR to dnes potvrdil hovorca ministerstva Boris Gandel.

Utorkový verejný pietny akt sa bude konať na štadióne pre 95.000 divákov v Johannesburgu, najľudnatejšom meste krajiny. Minister by mal do Juhoafrickej republiky (JAR) letieť linkovým spojom.

Na tejto pietnej spomienke sa zúčastní okrem iných americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, francúzsky prezident Francois Hollande aj nemecký prezident Joachim Gauck.


Na Mandelovom pohrebe sa zúčastní minister zahraničných vecí Kohout

Verejnej piety na počesť zosnulého bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu v Johannesburgu sa v utorok 10. decembra zúčastní za Českú republiku minister zahraničných vecí Jan Kohout. V stredu sa potom pokloní pamiatke Mandelu v Pretórii, oznámila dnes hovorkyňa ministerstva Johana Grohová.

Informácie priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

Minister Kohout odcestuje z Johannesburgu do hlavného mesta Pretória, kde bude od stredy do piatku vystavené telo prvého černošského juhoafrického prezidenta, legendárneho bojovníka proti apartheidu a laureáta Nobelovej ceny za mier. Na štátnom pohrebe, ktorý sa uskutoční 15. decembra v obci Qunu na juhovýchode JAR, kde Mandela strávil detstvo, už nebude mať Česká republika zástupcu.

Na utorkovej verejnej piete sa zúčastní okrem iných americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, francúzsky prezident Francois Hollande aj nemecký prezident Joachim Gauck.

Oznámenie o Kohoutovej ceste nasledovalo deň po škandále, keď televízne kamery a mikrofóny zachytili v českej Poslaneckej snemovni súkromný rozhovor premiéra Jiřího Rusnoka s ministrom obrany Vlastimilom Picekom. Premiér vyjadril nechuť ísť na pohreb a použil aj vulgárne výrazy. Neskôr sa za ne ospravedlnil, pripomenul web Novinky.cz.

Laureát Nobelovej ceny za mier, bojovník proti apartheidu a bývalý juhoafrický prezident Mandela zomrel 5. decembra vo svojom domove v Johannesburgu vo veku 95 rokov. Štátny pohreb sa uskutoční 15. decembra v obci Qunu na juhovýchode JAR, kde Mandela strávil detstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies