Na odsun z Aleppa čakajú poslední civilisti a povstalci

NETKY.SK • 20 December 2016, 10:34 • 2 min
Na odsun z Aleppa čakajú poslední civilisti a povstalci

BEJRÚT - Na evakuáciu z územia, ktoré bolo donedávna povstaleckou enklávou na východe severosýrskeho Aleppa, čakajú dnes posledné skupiny protivládnych povstalcov a civilistov.

slovakia

left justify in out

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) povstalecké územie od začiatku odsunu, sprostredkovaného Tureckom a Ruskom, opustilo od minulého štvrtka viac ako 15-tisíc ľudí, medzi nimi aj 5-tisíc povstalcov. Nie je jasné, koľko ľudí sa na východe Aleppa ešte stále nachádza.

 

Časť z evakuovaných previezli do lokality Chán al-Asal, ktorá sa nachádza severnejšie od Aleppa a je pod správou povstalcov, uviedla hovorkyňa Medzinárodného výboru Červeného kríža Ingy Sedkyová.

 

Aktivistka Casey Harrityová z mimovládnej organizácie Mercy Corps, ktorá evakuovaných z Aleppa v tábore prijímala, uviedla, že "títo ľudia zažili peklo. Traumu, ktorú prežili, je nemožné popísať či pochopiť".

 

Odsun povstalcov a civilistov sa začal minulý štvrtok, ale počas víkendu bol vzhľadom na prípady porušenia dohody o prímerí prerušený. Výmenou za súhlas s evakuáciou obyvateľov a povstalcov z východného Aleppa sa uskutočnil aj odsun asi 500 chorých a ranených zo šiitských dedín Fúa a Kafarjá, ležiacich v provincii Idlib a obkľúčených protivládnymi povstalcami.

 

Očakáva sa, že po zavŕšení odsunu civilistov a povstalcov z Aleppa režim prezidenta Bašára Asada vyhlási Aleppo za oslobodené. Bude to najväčší úspech jeho armády v tomto vojnovom konflikte, ktorý si od marca roku 2011 vyžiadal viac ako 310-tisíc obetí na životoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona