Na odpustovú slávnosť prišlo do Litmanovej viac ako 25.000 veriacich

NETKY.SK • 9 August 2010, 07:13 • 2 min
Na odpustovú slávnosť prišlo do Litmanovej viac ako 25.000 veriacich

Na odpustovú slávnosť prišlo do Litmanovej viac ako 25.000 veriacich

slovakia

left justify in out

img

Slávnostnou archijerejskou svätou liturgiou dnes vyvrcholila na hore Zvir v Litmanovej (okres Stará Ľubovňa) výročná archieparchiálna odpustová slávnosť. Pri príležitosti 20. výročia od začiatku zjavení Panny Márie na tomto gréckokatolíckom pútnickom mieste horu navštívilo počas tohto víkendu podľa odhadu viac ako 25.000 veriacich z celého Slovenska, ale aj z okolitých krajín, ba dokonca aj z USA.
Hlavným celebrantom bol prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita, vladyka Ján Babjak a slávnostným kazateľom poľský kardinál, krakovský arcibiskup a metropolita Stanisław Dziwisz. Ten v mariánsky ladenej homílii ako dlhoročný spolupracovník Jána Pavla II. vydal aj svoje osobné svedectvo, aké mal zo vzťahu s bývalým pápežom. Podľa riaditeľa Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomíra Petríka ho vnímal ako hlbokého mariánskeho ctiteľa, ktorého vždy videl so svätým ružencom v ruke. Stanisław Dziwisz jeden takýto ruženec Jána Pavla II. daroval na záver slávnosti tomuto pútnickému mariánskemu miestu.
"Sme tu preto, aby sme ďakovali presvätej Bohorodičke za to, že chráni cirkev, naše národy a rodiny, každého jedného z nás. Pred 21 rokmi sa zrútila bezbožná totalitná ideológia, ktorá utláčala naše národy. Chcela nám zobrať poklad viery a zbaviť nás dôstojnosti božích detí. Ale Pán si spomenul na osud ukrivdeného človeka a utláčaných národov pozbavených pravdy a slobody," uviedol v homílii krakovský arcibiskup, ktorý prízvukoval, že aj Ján Pavol II. z vlastnej skúsenosti rozumel situácii cirkvi v komunistických krajinách a osobitne mu ležala na srdci situácia Gréckokatolíckej cirkvi, ktorá platila veľkú cenu v podobe postavenia mimo zákon, prenasledovania biskupov, kňazov, rehoľníkov i laických veriacich.
Počas dnešnej slávnostnej omše slávnostne zverejnili aj dekrét o ustanovení puta duchovného príbuzenstva mariánskeho pútnického miesta v Litmanovej s pápežskou Bazilikou Santa Maria Maggiore v Ríme, ktorá je prvým a zároveň hlavným mariánskym chrámom. Podľa Apoštolskej penitenciárie v Ríme možno získať rovnaké odpustky na oboch miestach tohto duchovného príbuzenstva.
Na záver slávnosti sa pútnikom prihovoril aj vladyka Ján Babjak, podľa ktorého máme na Slovensku krásne veci, ale je potrebné, aby sme pracovali aj na skrášľovaní nášho vnútra a osobného života.
Na slávnosti sa zúčastnili aj prvý podpredseda vlády a minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ján Figeľ, predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík i ďalší predstavitelia štátnej správy a samosprávy.
Hora Zvir pri Litmanovej je známa v súvislosti so zjaveniami Panny Márie, ktorých pravosť je stále predmetom skúmania zo strany cirkvi. Panna Mária sa zjavila dvom dievčatám, vtedy jedenásťročnej Ivete Korčákovej a dvanásťročnej Kataríne Češelkovej, v drevenom zrube. Zjavenia trvali od 5. augusta 1990 do 6. augusta 1995 každý mesiac, vždy v nedeľu po prvom piatku. Pri poslednom zjavení Božia Matka sľúbila, že tam ostáva stále prítomná. Aj po skončení zjavení veriaci a pútnici zo Slovenska i zo zahraničia stále prichádzajú na toto miesto. Celý areál s kaplnkou Nepoškvrneného Počatia Presvätej Bohorodičky a prameňom na hore Zvir pri Litmanovej 7. septembra 2008 povýšil a vyhlásil vladyka Ján Babjak za gréckokatolícke mariánske pútnické miesto Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies