Na odpustovej slávnosti k sviatku Povýšenia sv. kríža bol aj kardinál Tomko

NETKY.SK • 21 September 2010, 07:12 • 2 min
Na odpustovej slávnosti k sviatku Povýšenia sv. kríža bol aj kardinál Tomko

Na odpustovej slávnosti k sviatku Povýšenia sv. kríža bol aj kardinál Tomko

slovakia

left justify in out

img

Eparchiálna odpustová slávnosť pri príležitosti chrámového sviatku Povýšenia svätého Kríža sa uskutočnila v nedeľu 19. septembra v rovnomennej gréckokatolíckej katedrále v Bratislave.
      Archijerejskej božskej liturgii predsedal bratislavský gréckokatolícky eparcha (biskup) Peter Rusnák, koncelebrovali viacerí miestni kňazi za prítomnosti kardinála Jozefa Tomka. Pozvanie na túto slávnosť ako kazateľ prijal aj páter Jozef Garaj z Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul v Bratislave.
      Na záver slávnosti sa účastníkom prihovoril aj kardinál Tomko, ktorý všetkých povzbudil k zachovávaniu a pestovaniu krásneho východného obradu, "aj vďaka ktorému môže byť naša cirkev mostom v ekumenickom dialógu s Pravoslávnou cirkvou". Kardinál odovzdal prítomným požehnanie pápeža Benedikta XVI.
      Atmosféru odpustovej slávnosti umocnili svojím spevom v cirkevnoslovanskom jazyku aj členovia gréckokatolíckeho zboru Kyrilometodeon pod vedením Adriána Kokoša. Slávnosť vyvrcholila myrovaním, tradičným sprievodom okolo chrámu s čítaním štyroch evanjelií, pápežskou hymnou a spevom Mnohaja lita.
      Sviatok Povýšenia svätého Kríža patrí k najstarším sviatkom Východnej cirkvi, ktorý pripomína nájdenie svätého kríža Pánovho v 4. storočí vďaka úsiliu sv. Heleny a opätovné navrátenie tohto kríža z Perzie v 7. storočí, informoval hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies