Na obzore je obrovský škandál: Kúpilo si Nemecko majstrovstvá sveta 2006?

NETKY.SK • 17 Október 2015, 17:59 • 2 min
Na obzore je obrovský škandál: Kúpilo si Nemecko majstrovstvá sveta 2006?

BERLÍN – Nemecký futbalový zväz (DFB) kategoricky odmietol tvrdenia o tajnom fonde, ktorým si mali zabezpečiť hlasy na usporiadanie majstrovstiev sveta v roku 2006.

slovakia

left justify in out

Nemecký týždenník Der Spiegel tvrdí, že bol vytvorený tajný fond, na ktorom bolo uložených 6,7 milióna eur. Malo sa jednať o súkromné peniaze bývalého šéfa spoločnosti Adidas Roberta Louis-Dreyfusa.

 

FIFA vo svojom stanovisku reagovala na tieto správy vyhlásením, že sú to vážne obvinenia a musia sa prešetriť. Nemecký futbalový zväz plánuje podniknúť právne kroky. Nemecko tesne vyhralo hlasovanie v pomere 12:11 a mohli usporiadať MS 2006. Ďalším horúcim kandidátom bola Južná Afrika.

"DFB kategoricky odmieta zverejnené nepodložené obvinenia, že zväz použil nelegálne finančné prostriedky v súvislosti s usporiadaním MS 2006," napísal Nemecký futbalový zväz vo svojom stanovisku. "Zväz takisto odmieta nepodložené závery, že tieto finančné prostriedky boli použité na nákup hlasov výmenou za majstrovstvá sveta."

 

img

FIFA vo svojom vyhlásení uviedla: "Ide o veľmi závažné obvinenia, ktoré budú preskúmané v rámci nezávislého vnútorného vyšetrovania, ktoré bude FIFA v súčasnosti vykonávať pod vedením svojho právneho riaditeľa s pomocou externého poradcu."

Týždenník Der Spiegel tvrdí, že švajčiarskemu podnikateľovi Dreyfusovi boli peniaze vrátené v roku 2005 práve cez Medzinárodnú futbalovú federáciu FIFA. Organizačný výbor pre MS v Nemecku prispel sumou 6,7 milióna eur na slávnostný otvárací ceremoniál na Olympijskom štadióne v Berlíne. Táto transakcia bola neskôr zrušená. Podľa Der Spiegel boli peniaze následne prevedené na bankový účet FIFA v Ženeve a odtiaľ ďalej prevedené na účet v Zürichu, ktorý patril Louis-Dreyfusovi. Ten zomrel 4. júla 2009.

 

img

Týždenník tiež tvrdí, že prezident Organizačného výboru pre MS 2006 Franz Beckenbauer a prezident DFB Wolfgang Niersbach do roku 2005 tiež vedeli o tajnom fonde. Nemecký futbalový zväz popiera aj tieto správy.

Ich stanovisko k tomuto tvrdeniu znie: "Beckenbauer ani Niersbach neboli zapojený do takýchto transakcií a nemali o nich ani žiadne informácie. Riadiaci orgán podnikne proti tvrdeniam magazínu Der Spiegel právne kroky."

Beckenbauer ani Niersbach osobne nereagovali na tieto obvinenia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies