Na obvinených sýkorovcov vraj vo väzbe vyvíjali nátlak

NETKY.SK • 18 August 2011, 15:29 • 2 min
Na obvinených sýkorovcov vraj vo väzbe vyvíjali nátlak

Na obvinených sýkorovcov vraj vo väzbe vyvíjali nátlak

slovakia

left justify in out

img

Pri vyšetrovaní trestnej činnosti takzvaného sýkorovského gangu došlo v prípravnom konaní k psychickému nátlaku na obvinených, ktorý vyvrcholil samovraždou Róberta B. Tvrdil to na dnešnom verejnom zasadnutí Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku obhajca Stanislav Jakubčík.
      Podľa neho boli obvinení vo väzbe vystavení neľudskému zaobchádzaniu, čo mohlo mať vplyv na ich výpovede. Rodičia Róberta B. podľa obhajcu podali na dozorujúceho prokurátora a príslušného vyšetrovateľa trestné oznámenie za zneužívanie právomocí. Od 12. augusta, teda deň po tom, ako sa Róbert B. obesil, sú obvinení "v inom režime", tvrdí Jakubčík.
      Viacerí obhajcovia pred súdom namietali nezákonnosť prípravného konania. Údajne nemali prístup do vyšetrovacieho spisu, s ktorým tiež malo byť manipulované. Orgány činné v trestnom konaní mali podľa obhajcov odmietnuť vykonať také dôkazy, ktoré by svedčili v prospech obvinených, vypočuť svedka bez prítomnosti obhajcu alebo hrubo manipulovať s výpoveďou kľúčového svedka Romana Geriča. Obhajcovia navrhli odmietnuť obžalobu prokurátora a vrátiť prípad do prípravného konania.
      V prípade vystupuje utajený svedok, či svedok Dávid Dömény, ktorý už vypovedal vo viacerých mafiánskych procesoch. Svedok Roman Gerič vo svojej výpovedi údajne hovoril o podvodoch s pozemkami, vyberaní výpalného, či prepojeniach s príslušníkmi polície.
      Pred sudcov ŠTS sa dnes postavili obvinení v kauze sýkorovského gangu. V prípade bolo pôvodne obvinených 11 mužov. Jeden z nich - Martin B. je na úteku, Róbert B. vo väzení spáchal samovraždu a jeho brat a spoluobvinený Alexander B. je v súčasnosti hospitalizovaný vo vážnom stave vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Pre urýchlenie procesu súd vylúčil Alexandra B. na samostatné konanie. Predpokladá, že keď to jeho zdravotný stav zlepší, proces s Alexandrom B. opäť spojí do spoločného konania s ostatnými obvinenými.
      Vo februári 2009 policajti pri akcii zadržali 10 údajných členov sýkorovského gangu. Jedenásty, ktorý má byť jedným z bossov zločineckej skupiny, unikol a dodnes sa ho nepodarilo vypátrať. Na Martina B. je vydaný medzinárodný zatykač. Všetkých zadržaných okrem jedného vzali do väzby. Obžaloba je podaná za 16 skutkov, z toho 12 spáchaných zločineckou skupinou. Väčšine obžalovaných hrozia tresty odňatia slobody od 20 do 25 rokov väzenia alebo na doživotie. Obvinení sú stíhaní za zosnovanie zločineckej skupiny, vydieračský únos, hrubý nátlak, podvod, nedovolené ozbrojovanie a iné trestné činy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona