Na obranu má ísť v budúcom roku viac peňazí

NETKY.SK • 6 Október 2015, 14:11 • 2 min
Na obranu má ísť v budúcom roku viac peňazí

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany by malo v nasledujúcom roku hospodáriť s väčším balíkom peňazí. Pre rezort je v rozpočte na rok 2016 vyčlenená suma takmer 881 miliónov eur. V porovnaní s týmto rokom je to nárast o takmer 84 miliónov eur, čo predstavuje 10,5 percenta. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, o ktorom by mala v stredu 7. októbra rokovať vláda.

slovakia

left justify in out

Porastú aj celkové obranné výdavky na rok 2016. Tie budú na úrovni takmer 890 miliónov eur, čo predstavuje 1,10 percenta HDP. Tento rok bol rozpočtovaný na úrovni 1,03 percenta HDP. Politická dohoda s NATO predpokladá, že členské krajiny Severoatlantickej aliancie majú investovať do obrany dve percentá HDP.

 

Z rozpočtu ministerstva pôjde viac do rozvoja obrany, a to vyše 226 miliónov eur, čo predstavuje medziročne navýšenie o 50,8 percenta. Najväčší nárast je v oblasti rozvoja výzbroje, techniky a materiálu. V rámci rozvoja obrany sú na budúci rok vyčlenené financie na rozvojové aktivity rezortu, a to najmä na rozvoj výzbroje, techniky a špeciálneho materiálu, na rozvoj centrálnej logistiky, na realizáciu budovania komunikačných a informačných systémov, nákup dopravných prostriedkov a modernizáciu leteckej techniky vrátane nákupu vrtuľníkov.

 

Porastú aj výdavky na zahraničné misie, a to o 2,05 milióna eur na úroveň takmer 33 miliónov eur. Tento nárast je spôsobený najmä zvýšením osobných výdavkov a kapitálových výdavkov. K 31. augustu tohto roka pôsobilo v rámci zahraničných operáciách 247 slovenských vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies