Na obnovu Timravinho domu získali od štátu málo,vyhlásili preto zbierku

NETKY.SK • 12 Júl 2011, 10:41 • 2 min
Na obnovu Timravinho domu získali od štátu málo,vyhlásili preto zbierku

Na obnovu Timravinho domu získali od štátu málo,vyhlásili preto zbierku

slovakia

left justify in out

img

Verejnú finančnú zbierku, ktorá by mala priniesť financie na obnovu rodného domu Boženy Slančíkovej Timravy v obci Polichno v okrese Lučenec, vyhlásila tamojšia evanjelická cirkev. Rodný dom, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou už dlhší čas chátra, pričom do neho cez deravú strechu zateká.
      "Evanjelická cirkev, ktorá je jeho vlastníkom, vyhlásila zbierku v polovici júna, krátko potom, ako nám prišlo vyrozumenie od ministerstva kultúry, že z požadovaných 22 tisíc eur na obnovu, dostaneme len štyri tisíc," povedal TASR starosta Polichna Pavel Kyseľ.
      Cirkev sama na kompletnú rekonštrukciu peniaza nemá. Sľúbila ale, že v prípade, že so žiadosťou o grant budú na ministerstve úspešní, sama priloží 3000 eur.
      "To, že sme nedostali požadované peniaze, nás mrzí o to viac, že v novembri uplynie 60 rokov od spisovateľkinej smrti a pri tej príležitosti sme chceli mať dom aspoň prekrytý novou strechou. Takto si zo schválených peňazí môžeme nanajvýš kúpiť krytinu," uviedol ďalej starosta.
      Aký je v súčasnosti, asi po troch týždňoch od vyhlásenie zbierky jej stav, starosta nevie. Na obecný úrad však už od vtedy prišlo niekoľko dedinčanov s peniazmi, ktoré chcú na obnovu vzácneho domu darovať. Každý, kto chce prispieť môže ale poslať peniaze na účet č. 0059324667/0900.
      Domáci sú pri tom sklamaní z toho, ako sa ku kultúrnej pamiatke stavia štát. Od času, keď ho zaradil do zoznamu národných kultúrnych pamiatok sa už o podporu jeho zveľadenia nezaujímal. Aj keď o obnovu žiadali už dva razy, ani raz ich žiadosť nebola podporená.
      V objekte sú zariadené tri pamätné izby. Sú v nej dobové archívne materiály a korešpondencia B.S. Timravy a tiež niektoré predmety, ktoré sa spájajú so životom azda najznámejšej slovenskej spisovateľky. "O ďalšie vybavenie izieb sa postarali aj tunajší obyvatelia," dodal starosta.
      Rodný dom B.S. Timravy ročne navštívia stovky ľudí. Okrem organizovaných zájazdov školákov sú to aj turisti so záujmom o históriu a literatúru. Fara je neobývaná od roku 1982. Je tam ale sídlo cirkevného úradu a počas zimy sa tam konajú bohoslužby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies